Kurser och information för bättre psykisk hälsa

15.11.2016 kl. 13:05
Ett av Psykosociala förbundets viktigaste verktyg i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa är olika former av rehabiliteringskurser. Genom information vill man också sprida kunskap och minska på fördomar.

Rehabiliteringskurserna är gratis att delta i och finansieras huvudsakligen av RAY – Penningautomatföreningen (från 2.1.2017 STEA), och det finns mellan 8 och 16 platser per kurs. Årligen blir det i allmänhet 100-120 platser. Man måste inte själv ha en diagnos för att få komma på en kurs. Genom att delta får man träffa andra med liknande erfarenheter.

Psykosociala förbundet har (fram till 2017) ordnat rehabiliteringskurser finansierade av FPA men kraven från FPA:s sida har ändrat så att det i princip är omöjligt för ett litet förbund med små resurser att ordna sådana kurser framöver.

Enligt forskningen ökar den självupplevda psykiska ohälsan i samhället, samtidigt som det endast är en marginell ökning i faktiska diagnoser. Sambandet mellan användandet av droger och psykisk ohälsa är också starkt. Många har frågor kring psykisk ohälsa. Vad är det egentligen? Hur ska man ta hand om sitt psykiska välbefinnande? Vad skall man göra om en person i ens närhet mår dåligt? Psykosociala förbundet ordnar ofta föreläsningar i till exempel skolor och andra utbildningsenheter på temat, ofta skräddarsytt enligt målgruppens intresse.

Psykosociala förbundet grundades 1984 av ett antal patientföreningar för personer med psykisk ohälsa. Nu har förbundet 16 medlemsföreningar runtom i landet. Syftet är att stöda personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar, stöda närstående till personer med psykisk ohälsa och att förebygga psykisk ohälsa.

Förbundet ger ut tidningen Respons. I början utkom den endast två gånger per år, men numera är det fyra gånger per år. Tidningen är ett sätt för förbundet att synas. Här skriver man om psykisk hälsa och ohälsa på ett hoppfullt och realistiskt sätt. Informationsarbetet går ut på att sprida information om psykisk ohälsa och minska fördomar.

Just fördomar är något som ofta kommer i dagen i mötet med psykisk ohälsa.

- När vi sökte efter nya verksamhetsutrymmen fick vi många frågor kring om vi till exempel behövde en skild ingång, berättar verksamhetsledare Bodil Viitanen.

En annan typ av fördomar drabbar det specifikt svenska arbetet med psykisk ohälsa. Vissa bär på uppfattningen om svenskspråkiga som så friska och glada att de ifrågasätter varför pengar ska gå till svenskspråkig verksamhet på området.

Samarbetet med finskspråkiga och tvåspråkiga organisationer är likväl gott. Den motsvarande finska organisationen heter Mielenterveyden keskusliitto (MTKL) och ett exempel på samarbete är att man ofta gör gemensamma uttalanden med finska aktörer i intressepolitiska frågor gällande psykisk hälsa.

Förbundet är med i Riksdagens mentalhälsopolitiska kommission tillsammans med tre andra finska mentalhälsoorganisationer.

Läs mer

Läs mer om Psykosociala förbundet och deras blogg. Förbundet finns också på Facebook och Instagram.

Årtal

1984 grundades Psykosociala förbundet

1992 började Psykosociala förbundet ge ut sin tidning Respons.

2015 fanns det 96 kursplatser tillgängliga på Psykosociala förbundets rehabiliteringskurser.

Siffror

1900 personmedlemmar har Psykosociala förbundet i sina 16 medlemsföreningar

370 meter långt var förbundets stadslopp "Livsloppet" som ordnades i oktober på Världsdagen för psykisk hälsa.

54662_t.jpg

Samfundet Folkhälsan är kittet

När man hör talas om Folkhälsan tänker man kanske i första hand på olika vårdtjänster och annan serviceproduktion för medborgare i alla åldrar, eller aktiva lokalföreningar och simskolor. Men organisationen är mer omfattande än serviceproduktionen och de ca 100 lokala föreningarna. Bland annat forskning och utveckling står också högt på agendan. I mittpunkten av allt detta finns Samfundet Folkhälsan – kittet som håller ihop verksamheten.Läs mera »
07.11.2016 kl. 07:54
54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54432_t.jpg

Lyckade Styrelsedagar

NYHET. Styrelsedagarna för några veckor sedan samlade styrelseordföranden och -ledamöter från 27 förbund och centralorganisationer i Svenskfinland.Läs mera »
26.10.2016 kl. 09:19
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54384_t.jpg

Kooperationen lever i Finland

Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.Läs mera »
24.10.2016 kl. 08:21
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27