En blick i backspegeln

24.01.2018 kl. 07:48
INGÅNGEN. Ett verksamhetsår har just börjat och ett annat tagit slut. Samtidigt som allt nytt kör igång gäller det att blicka bakåt. Verksamhetsledare Mari Pennanen skriver om hur viktigt det är att gång på gång lyfta fram vad förbunden gjort.

Text: Mari Pennanen

Att skriva en verksamhetsberättelse, årsberättelse eller på annat sätt sammanfatta ett helt verksamhetsår är inte särskilt lätt. Dels ska man försöka hålla sig så kortfattad som möjligt och dels vill man gärna få med allt för att visa upp hela bredden av verksamheten. Samtidigt bör man hålla mottagaren i minnet – vem är det som ska ta del av den sammanfattning av året man jobbar med? Är det medlemmarna, finansiärerna, samarbetsparter eller allmänheten? Ytterligare en utmaning är att det är så lätt att använda sig av copy-paste-metoden och använda förra årets som botten och bara ändra vissa detaljer.

För ett förbund är det mycket viktigt att lyfta fram allt det bra som gjorts. Det finns nämligen många som inte känner till vad som gjorts, och varför. Det är få som har en överblick över organisationen som helhet. De flesta är insatta i sin bit av verksamheten men kanske inte känner till alla andra delar av verksamheten, hur det sist och slutligen gick, vilka följderna var, hur betydelsefulla enskilda bitar är i en större helhet – den stora helhet som egentligen är syftet med förbundet. En sammanfattning och översikt är ett utmärkt redskap för detta. Den kan användas som helhet, men också bitvis i olika sammanhang. Det tål nämligen att upprepas. Lyft fram, gång på gång, vad ni gjort och varför. Hjälp andra, både inom din organisation och utanför, att se er verksamhet i ett större perspektiv.

När Facebook ändrat sina algoritmer och det verkar bli svårare för organisationers sidor att få synlighet finns det samtidigt en möjlighet att på nya sätt lyfta fram verksamheten. Personers uppdateringar får mera synlighet, och postningar med kommentarer får mer synlighet. Ett sätt kunde vara att få igång en dialog om verksamheten via sociala medier. Ett annat sätt, som här på Studieförbundets kansli framstår som effektivt och trevligt, är via förbundens medlemstidningar och tidskrifter. Många kommer nämligen hit, och den bild som via ledare och andra texter målas upp av vad ett förbund gjort, är trevlig att ta till sig. Speciellt då jag får ta del av många förbunds sammanfattningar – summan av alla våra medlemsförbunds verksamhet är alldeles otrolig.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

62476_t.jpg

Ny praktikant på Studieförbundet

NYHET. Laura Oksanen gör sin praktik på Studieförbundet under våren.Läs mera »
19.02.2018 kl. 14:25
62397_t.jpg

Sjunkande eller stigande medlemsantal

INGÅNGEN. De flesta av Studieförbundets medlemmar har personmedlemmar på någon nivå inom organisationen. Frågan om hur föreningar och förbund ska få nya medlemmar är ständigt på tapeten, men är den ens relevant längre?Läs mera »
14.02.2018 kl. 13:01
62370_t.jpg

Hur tackar förbunden sina aktiva?

I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:48
62062_t.jpg

Nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund eller vilken centralorganisation gjorde något alldeles extra bra förra året? Något nytt, annorlunda eller extra noggrant? Nominera till Årets förbund!Läs mera »
23.01.2018 kl. 13:40
62059_t.jpg

Frans Cederlöf vald till vice ordförande

NYHET. Styrelsen valde på sitt konstituerande möte Frans Cederlöf, tjänsteutvecklare på Finlands Svenska skolungdomsförbund, till vice ordförande för Svenska studieförbundet.Läs mera »
23.01.2018 kl. 12:25
61824_t.jpg

Välkommen med på Ordföranderundan

NYHET. Under Ordföranderundan vill vi träffa alla er som leder ett förbund eller en centralorganisation. Välj den träff som passar dig bäst och kom med och diskutera med andra ordföranden!Läs mera »
05.01.2018 kl. 10:52
61791_t.jpg

Utbildning för unga styrelsemedlemmar

NYHET. Är du förtroendevald inom ett förbund eller en centralorganisation? Är du ung och vill utvecklas i ditt uppdrag? Den 3-4 mars ordnas en utbildning i personligt ledarskap för just dig.Läs mera »
03.01.2018 kl. 11:22
61686_t.jpg

Är Svenskfinland trött?

INGÅNGEN. Just inför julledigheten är det säkert fler än jag som är lite tröttare än vanligt. Samtidigt undrar jag om Svenskfinland överlag är tröttare än vanligt. Var är alla pigga finlandssvenska förbund som vågar drömma om en ljus framtid, undrar verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
20.12.2017 kl. 15:21