Förbundsarenan belönar årets tidskrift

19.06.2024 kl. 10:01
NYHET. Förbundsarenan lanserar priset Årets tidskrift, som är ett pris som kommer att delas ut årligen till en tidskrift som sticker ut. Priset delas ut i samarbete med det svenska IT-företaget Textalk som står bakom den populära e-tidningslösningen Prenly.

Pristagaren får ett vandringspris, ett eget pris och en prissumma på 2500 euro. Priset delas ut torsdagen den 24 oktober 2024 på bokmässan i Helsingfors.

I statuterna för priset står det så här: 

”Vandringspriset har instiftats av Förbundsarenans styrelse för att lyfta fram och synliggöra tidskrifternas betydelse för det finlandssvenska civilsamhället. Priset tillfaller en tidskrift som utmärkt sig som en engagerande och förenande kraft inom civilsamhället eller en tidskrift som förnyat sig och hittat nya läsare. Speciell vikt läggs vid ett utåtriktat tilltal och gränsöverskridande engagemang.”

På Förbundsarenan ser vi priset dels som ett sätt att belöna en tidskrift som gör något utöver det vanliga, dels som ett sätt att lyfta tidskrifternas betydelse i Svenskfinland. 

– Vi har över 90 tidskrifter på svenska i Finland. Vi har fyra tidskrifter som utkommer i punktskrift. Vi har ett engagemang och en bredd som nästan heltäckande skriver om vad som händer i Svenskfinland. Utan dessa tidskrifter skulle vi veta mycket mindre om vad som sker. Därför är tidskrifterna helt oumbärliga. Tidskrifterna skriver om allt det som tidningarna inte gör, säger tidskriftsombud Kim Malmberg.

– Vi på Textalk har alltid strävat efter att stärka gemenskaper genom våra lösningar, och detta pris är ett fantastiskt sätt att uppmärksamma det viktiga arbete som tidskrifterna gör. Vi är glada över att stödja årets tidskrift och stolta över att se hur våra verktyg kan hjälpa tidskrifterna att nå och engagera fler läsare, säger Jens Halvarsson, VD på Textalk.

Kim Malmberg förklarar varför Förbundsarenan ser just Textalk som en naturlig samarbetspartner.

– Det vi gillar med Textalks lösningar är att de kräver väldigt litet av tidskrifterna som ofta har väldigt små resurser. Prenly är lätt att använda, uppfyller kraven på hög tillgänglighet för olika grupper av användare i alla åldersgrupper. De här frågorna är avgörande för oss, säger Kim Malmberg.

Priset Årets tidskrift utses av en jury som består av illustratören Jenny Lucander, marknadsföraren Maja-Stina Andersson-Tapola och riksdagsledamoten Johan Kvarnström. Kim Malmberg deltar som sekreterare utan förslags- eller rösträtt.

Nominera till Årets tidskrift senast den 1 september.

Då du nominerar en tidskrift ber vi dig även lämna in material till Förbundsarenan senast 10.9.2024. Vi vill ha fyra exemplar av de tre senaste numren av din tidskrift antingen i fysisk form eller tillgång till digital läsning av tidskriften. Det inlämnade materialet behöver inte vara i årskronologisk ordning. 

Statuterna för vandringspriset Årets tidskrift.