Omfattande kursverksamhet i Finlands Seniordansförbund

12.01.2016 kl. 11:18
Idag kämpar Finlands Seniordansförbund med att få fler medlemmar, men bland dem som är med är det tydligt: seniordans gör en glad. Seniordansförbundet ordnar utbildning för seniordansledare och de flesta som börjar med seniordans fortsätter tills de lägger skorna på hyllan för gott.

Varför finns Seniordansförbundet, ordförande Gun Svenlin?

År 1979 hämtade Margareta Grigorkoff seniordansen från Tyskland. Seniordansen spred sig snabbt i hela Svenskfinland. Seniordans är den äldre människans egen motionsform. Den är unik och via seniordans tränar man balans, rytmik och alla sinnen. Vi är den enda som sysslar med seniordans på svenska i Finland. Vi samarbetar med Ikäinstituutti och Suomen kansainvälisen senioritanssin liitto kring material och kurser.

Vad är seniordans?

Seniordans är en dansform där olika steg, turer och figurer kombineras till koreografier som dansas likadant runt om i landet och världen. Dansledaren går kurser där dansmaterial (musik och koreografi) lärs ut. Seniordansen är internationell och bygger på olika dansstilar och rytmer från hela världen. Vi dansar tillsammans oberoende av kön och du behöver ingen egen partner. Vi dansar i ring och på rad tillsammans eller var för sig.

Vad gör ni?

Vi är en utbildarorganisation och ordnar kurser för seniordansledare. Deltagare är bland annat nyblivna pensionärer, men även yngre som blivit intresserade via gymnastiken. Vi utbildar också studerande, till exempel en grundkurs i sittdans för socionomstuderande. Det är många aspekter en seniordansledare ska kunna, det är inte samma sak att leda seniorer i dans som att leda ungdomar i dans. Vi ordnar inte regelbunden seniordans, utan de regelbundna grupperna ordnas i någon annans regi, bland annat medborgarinstitut och pensionärsföreningar. Vår årligen återkommande Dansstuga är tillfället då alla dansledare får det nya materialet och vi ordnar nationella dansträffar.

Hur ser organisationen ut?

Vi har ungefär 150 medlemmar. Vi har nyligen ändrat stadgarna så att vem som helst kan bli medlem, tidigare var det endast personer som utbildats till seniordansledare som kunde bli medlemmar. I styrelsen är vi åtta personer.

Vad är ni bäst på?

Vi är bäst på att utbilda och inspirera nya dansledare. Även finskspråkiga väljer ofta att komma på våra utbildningar och de säger ibland att vi är bättre på att lära ut danser än de är. Vi blir också tillfrågade att utbilda på finskspråkiga kurser.

Hur ser er ekonomi ut?

Vi ansöker om understöd från fonder och stiftelser för verksamheten. Vi har medlemsavgift och tar deltagaravgift för våra kurser, som brukar gå plus minus noll. De största utgifterna är för administrationen, bland annat resekostnader för ordförande och styrelsen.

Vilka utmaningar står ni inför?

Vi skulle behöva en anställd verksamhetsledare för bland annat marknadsföring, det administrativa arbetet och för att besöka alla seniordansgrupper och även ta fram bland annat rollatordans, som vi vet att det finns behov av. Det skulle också behövas regelbundna träffar för alla utbildare och uppsökande verksamhet. Vi har också en stor utmaning i att få fler medlemmar.

Vad är ni mest stolta över?

Vi firade vårt 30-årsjubileum som förbund i våras i Tammerfors. Då var vi 250 dansare som samlades och dansade tillsammans till levande musik. Det har vi inte prövat förr. År 2013 ordnade vi en internationell seniordanskongress och samlade dansledare från 14 länder en vecka. Vi lärde oss nya danser av varandra. Så om du åker till Brasilien kan du se att de dansar Vöråvalsen på samma sätt som vi gör.

Kring vad vill ni samarbeta med andra i Studieförbundet?

Vi är ett litet förbund som inte har någon anställd och skulle gärna samarbeta med andra små förbund. Vi skulle gärna samarbeta kring att tillsammans med andra ha någon som sköter vår ekonomi och bokföring. Vi har stor erfarenhet av kursverksamhet och delar gärna med oss av den.

Läs mer...

Läs boken Trettio år Seniordans i Finland och om Seniordansförbundets verksamhet.

Årtal

1979 ordnades den första kursen i seniordans i Finland.

1985 grundades en Seniordansförening i Finland, och år 1995 grundades Finlands Seniordansförbund.

Siffror

8 kurser i seniordans kommer Finlands Seniordansförbund att ordna år 2016

1800 senior- och sittdansare dansar regelbundet under ledning av personer som fått utbildning via Finlands Seniordansförbund.

7 deltagare från Finlands Seniordansförbund kommer att delta i den internationella kongressen om seniordans i Österrike i maj.

Styrelseledamöterna Else-Maj Holmström, Gun Svenlin (ordförande), Inger Iiskola, Maj-Britt Karhunen och Åsa Laukonlinna förevisar en sittdans.

47681_t.jpg

Pohjola-Nordens Ungdomsförbund erbjuder nordiska upplevelser

Medlemsresor till nordiska resmål, sommarjobb för ungdomar i nordiska länder och ställningstaganden kring nordiska frågor, sett ur ungdomars perspektiv. Svenska studieförbundet presenterar sin nyaste medlem: Pohjola-Nordens Ungdomsförbund!Läs mera »
13.01.2016 kl. 11:15
47637_t.jpg

Känner du till Finlandssvenskt filmcentrum?

Vill du veta var du kan se svenskspråkig film i huvudstadsregionen? Eller tror du att en film kunde hjälpa dig att starta en diskussion eller passa som en del av ditt program, men vet inte vilken film? Då ska du vända dig till Finlandssvenskt filmcentrum.Läs mera »
11.01.2016 kl. 12:58
47436_t.jpg

Marthaförbundet uppmuntrar till medvetna val

Har du frågor kring ekonomi, ekologi eller hushåll? Kanske du redan hör till dem som fått råd via Marthaförbundet? Förutom verksamhet för sina medlemmar jobbar Marthaförbundet med information och kunskap kring vardagen för olika målgrupper.Läs mera »
22.12.2015 kl. 08:04
46620_t.jpg

Svensk Ungdom vågar tänka nytt

Svensk Ungdom är Svenska folkpartiets ungdomsorganisation, men på något sätt mycket mer än bara det. Målgruppen är unga som vill engagera sig och vara med och påverka, och SU jobbar mycket med att nå sin målgrupp. Det ska vara möjligt att vara med i politiken fast man är ung och svenskspråkig.Läs mera »
12.11.2015 kl. 08:42
46592_t.jpg

Vad vet du om Natur och Miljö?

Ett förbund där de flesta lokalavdelningarna också hör till det finska förbundet. En organisation med både lokalavdelningar och stödjande personmedlemmar och därmed ett tudelat uppdrag. Svenska studieförbundet presenterar: Natur och Miljö!Läs mera »
11.11.2015 kl. 08:52
46474_t.jpg

Svenska Kvinnoförbundet jobbar för jämställdhet

Anna Jungner-Nordgren, ordförande, och Petra Qvist-Hämäläinen, politiskt sakkunnig, berättar gärna om Svenska Kvinnoförbundet. De strävar efter att lyfta fram jämställdhetsfrågor även när det inte är val och målet är ett samhälle som är fritt från våld där kön inte spelar någon roll för en människas möjligheter att förverkliga sig själv. Studieförbundet presenterar: Svenska Kvinnoförbundet!Läs mera »
05.11.2015 kl. 08:25
46355_t.jpg

Känner du till vad Folkhälsans förbund är?

Folkhälsans förbunds ledningsgrupp tar en hurtig promenad i samband med lunchen då de håller ledningsgruppsmöte. Kampanjen Hälsostegen har startat och ledningsgruppen föregår med gott exempel. Att det är första gången de gör så gör inte saken mindre imponerande. Studieförbundet presenterar Folkhälsans förbund!Läs mera »
28.10.2015 kl. 15:08
46312_t.jpg

Vad vet du om SAMS?

Juridiskt ombud, utdelning av bidrag inom social- och hälsovårdssektorn, stödpersonsverksamhet och ett projekt som lyfter fram minoriteter inom minoriteten. Studieförbundet presenterar: SAMS – samarbetsförbundet kring funktionshinder!Läs mera »
26.10.2015 kl. 13:32