Kooperationen lever i Finland

24.10.2016 kl. 08:21
Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.

Kari Huhtala, verkställande direktör för Finlands Svenska Andelsförbund, poängterar skillnaden mellan ett aktiebolag och ett andelslag:

- I ett aktiebolag är syftet att skapa vinst, och kapitalet är centralt. Ett andelslag däremot existerar i första hand för att erbjuda tjänster och förmåner för sina medlemmar. Där är kunden inte bara kund, utan äger också en del av exempelvis banken eller butiken. Att andelslaget ägs av medlemmarna innebär också att det garanterat är finländskt ägande, något som är viktigt när allt fler verksamheter flyttas utomlands. Det är ett demokratiskt system där en stor ägare inte kan bestämma sig för att sälja bort verksamheten. Så länge ekonomin är i skick kan andelslaget inte heller tas över av någon extern aktör.

Varje person i Finland är i genomsnitt medlem i 2,4 andelslag, men inom jordbruket är det så mycket som 4,1 medlemskap per person. Totalt sett finns det ca sju miljoner medlemskap i olika andelslag i Finland.

Andelsförbundet har ett nära samarbete med Pellervo, som är finska samarbetsorganet för andelslag och många gånger större. Samarbetet går tillbaks till 1993 då man gjorde ett samarbetsavtal. En stor del av verksamheten sker inom Pellervo, men Andelsförbundet ser till att verksamheten och tjänsterna finns tillgängliga på svenska. Bland annat har Andelsförbundet ett eget kontor och sköter medlemsinformation. Pellervo garanterar i sin tur Andelsförbundets ekonomi, något som innebär en extra trygghet eftersom Andelsförbundets egna ekonomiska resurser är mycket små.

Finlands Svenska Andelsförbund grundades av 40 finlandssvenska andelsföretag år 1919. Andelsföretagen samarbetade då med Sällskapet Pellervo via Svenska Andelsdelegationen. Av de nuvarande 30 medlemsorganisationerna finns åtta på Åland. Till framtidsutmaningarna hör bland annat bristen på svenskspråkiga utbildare i frågor man vill lyfta fram för sina medlemmar. Vad beträffar förbundets starka sidor lyfter Kari fram tvåspråkigheten. Tvåspråkiga medlemmar som annars bara skulle använda sig av Pellervos tjänster har nu möjlighet att delta i tvåspråkig verksamhet.

Läs mer

Läs mer om Andelsförbundet.

Årtal

1919 grundades Finlands Svenska Andelsförbund i Vasa

1993 ingick Finlands Svenska Andelsförbund samarbetsavtal med Pellervo

2012 utlystes av FN till kooperationernas år

Siffror

30 medlemmar har Finlands Svenska Andelsförbund

30 000 medlemmar har det största medlemsandelslaget, Varuboden-Osla

7 miljoner medlemskap totalt i andelslag i hela Finland

54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27
54113_t.jpg

Man ska kunna bo och livnära sig på landsbygden

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) arbetar med att ta tillvara landsbygdens och sina medlemmars intressen. Man satsar speciellt på ungdomar, synlighet och ansvar.Läs mera »
10.10.2016 kl. 09:35
54077_t.jpg

FSSF med i SOSTE sedan RAY ändrat sin finansieringsmodell

Finlands Svenska Socialförbund bildades 1928 som intresseorganisation för beslutsfattare och personal inom socialvården. Numera har förbundet ca 300 person- och fem organisationsmedlemmar.Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:56
55326_t.jpg

Finlands skogscentral stöder skogsägare

Äger du skog? Det finns många skogsägare i Finland, och alla dessa kan via Finlands skogscentral få råd, stöd och hjälp.Läs mera »
25.08.2016 kl. 08:37