Satsning på digital utgivning av Studentbladet

20.02.2017 kl. 14:02
Tidningen Studentbladet har många säkert stiftat bekantskap med. Det är Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut tidningen. Men inte heller Studentbladet har undgått de svårigheter som drabbat många andra papperstidningar. En satsning på digital utgivning står därmed för dörren.

Tidningens upplaga drabbades år 2014 av ett hårt slag då Åbo Akademis studentkår lämnade SSI och en stor del av prenumerationsunderlaget försvann. I somras lämnade dessutom Svenska Handelshögskolans studentkår SSI. Sammanlagt försvann nära hälften av Studentbladets läsare på detta sätt. Kasper Sundström, generalsekreterare på SSI, konstaterar att tryck- och postkostnader dessutom hela tiden ökat medan annonsintäkterna sjunkit.

- Föreningsmötet fattade förra våren beslut om att börja ge ut tidningen digitalt från och med 2017. Det sista numret på papper kom ut i december. Från och med i år kommer vi bara att ha ett nummer per år på papper, berättar Kasper.

Tidningen fungerade länge som informationskanal för SSI:s medlemskorporationer, dvs. studentkårerna och nationerna vid svensk- och tvåspråkiga universitet och högskolor. Med tiden utvecklades innehållet i riktning mot längre reportage och analyser av större frågor som inte var bundna till specifika studieorter. Studentbladet utkom varannan vecka fram till 2011, varefter utgivningstakten ändrades till 9 nummer per år.

- Nu kommer vi att röra oss tillbaks mot ursprungsidén. Vi kommer att ha notiser och spalter och försöka bli en samlingsplats där man hittar information, berättar Kasper.

- För oss är det helt obruten mark, och det kommer att bli en helt annan struktur på vår verksamhet, säger Kasper.

Även om utgivningen av Studentbladet är en av SSI:s mest centrala uppgifter hålls redaktionsarbetet isär från den övriga verksamheten. Föreningens kansli sköts av generalsekreteraren och därutöver har föreningen en styrelse bestående av 11 personer som utgör det verkställande organet och håller kontakten med medlemskorporationerna.

Läs mer

Läs mer om Svenska studerandes intresseförening och Studentbladet.

Årtal

1909 inledde föreningen sin verksamhet

1911 utkom första provexemplaret av Studentbladet

1965 ändrades formatet på Studentbladet till tabloid

2016 utkom sista numret av Studentbladet på papper

Siffror

5000 var upplagan för Studentbladets pappersversion

9 korporationer är medlemmar i SSI

Generalsekreterare Kasper Sundström och ordförande (år 2016) Rasmus Tunis.

56660_t.jpg

Åbolands hantverk förverkligar hantverksdrömmar

Åbolands hantverk jobbar för det finländska hantverket och den visuella konsten, både i form av hobbyutövning och som företagande. Verksamheten drivs i två olika verksamhetscenter, ett i Pargas och ett i Kimito.Läs mera »
17.02.2017 kl. 07:58
56402_t.jpg

Mångsidig verksamhet och livskraftiga avdelningar

Österbottens svenska distrikt är ett av Röda korsets tolv distrikt. Här är ekonomin stabil och medlemsantalet har börjat öka efter en nedåtgående trend.Läs mera »
07.02.2017 kl. 08:30
56350_t.jpg

Digitalisering av hembygdsmaterial på agendan

Landets hembygdsföreningar förvaltar ofta ett unikt kulturarv i form av fotografier, föremål och olika dokument. För att hjälpa föreningarna att digitalisera materialet driver Finlands Svenska Hembygdsförbund (FSH) projektet Digihem.Läs mera »
06.02.2017 kl. 07:47
56351_t.jpg

Bygger ömsesidigt förtroende

För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.Läs mera »
03.02.2017 kl. 10:59
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31
56113_t.jpg

Slöjdfestival på Östersjön

I slutet av januari lämnar ett fartyg fullt med hantverkare Vasa hamn med kurs mot Umeå. Det är föreningen Österbottens hantverk som arrangerar slöjdfestival där både finländska och svenska hantverkare medverkar.Läs mera »
24.01.2017 kl. 07:15
56054_t.jpg

Leder vägen mot år 2020

Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.Läs mera »
20.01.2017 kl. 13:08
56031_t.jpg

Stöd och information för diabetessjuka

För den som får diagnosen diabetes väntar en omvälvande tid där kost- och levnadsvanor måste anpassas. Föreningen Mellersta Nylands Diabetesförening Mendi finns till för att stödja.Läs mera »
19.01.2017 kl. 08:07