Förbunden i Svenskfinland mår bra

05.04.2017 kl. 10:11
NYHET. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna är aktiva, granskar sin egen verksamhet kritiskt och utvecklas kontinuerligt. Det kommer fram i Förbundsbarometern, som idag publiceras av Svenska studieförbundet. Svenska studieförbundet representerar ett brett fält, som nu för första gången kartlagts i sin helhet.

De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna är aktiva, granskar sin egen verksamhet kritiskt och utvecklas kontinuerligt. Det kommer fram i Förbundsbarometern, som idag publiceras av Svenska studieförbundet. Svenska studieförbundet representerar ett brett fält, som nu för första gången kartlagts i sin helhet.

- Förbunden och centralorganisationerna i Svenskfinland är väldigt olika både vad gäller verksamhet, medlemskår, finansiering och struktur. Trots det finns det många gemensamma utmaningar och förbunden har mycket att lära sig av varandra, säger Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.

Hon har besökt Svenska studieförbundets 58 medlemmar – finlandssvenska förbund och centralorganisationer som tillsammans representerar över 400 000 personmedlemmar och kring 1200 andra medlemmar (föreningar, organisationer, kommuner, församlingar osv.) Nu har de trender och teman som kommit fram under besöksrundan sammanfattats i Förbundsbarometern.

En gemensam utmaning är att människors engagemang sakta men säkert ändrar karaktär. Många förbund berättar att de märkt att allt fler vill känna tillhörighet och delaktighet, snarare än att bli medlem. För förbunden gäller det att nappa på den här trenden och forma verksamheten så att människor kan engagera sig på andra sätt än genom medlemskap. En del förbund har dock stigande medlemsantal och de har märkt att ett medlemskap kan vara ett sätt att signalera ett ställningstagande för eller emot något.

Att hitta förtroendevalda på förbundsnivå är också en utmaning som är gemensam för många förbund. En av orsakerna är att förtroendevalda på förbundsnivå inte alltid får det stöd de behöver i sitt ansvarsfulla uppdrag. Också det stora ansvaret, till exempel gällande anställda, är en sak som kan bidra till att det är svårt att hitta nya personer till uppdrag som ordförande och styrelsemedlem i ett förbund.

Svenska studieförbundet är ett förbund för de finlandssvenska förbunden. Studieförbundet stöder medlemsförbunden i deras strävanden och fungerar som förbundens förbund.

Läs Förbundsbarometern.

58704_t.jpg

Praktik – en möjlighet för båda

PÅ TAPETEN: En praktikant kan komma med nya synvinklar och idéer till förbunden. Samtidigt får studeranden en möjlighet till ny kunskap, erfarenhet av att jobba i praktiken och en insyn i förbundsvärlden. Läs mera »
02.06.2017 kl. 14:48
58594_t.jpg

Studieförbundet erbjuder mentorer

NYHET. Vill du utvecklas i ditt arbete? Få stöd, pepp, inspiration och ett bollplank från någon med erfarenhet från organisationsvärlden? Då ska du ansöka om en plats i Svenska studieförbundets mentorprogram.Läs mera »
26.05.2017 kl. 13:55
58524_t.jpg

Vill du jobba med ditt förbunds synlighet?

NYHET. Jobbar du med att få synlighet för ditt förbund, eller för din del av verksamheten? Känns det som om du inte riktigt hinner fundera på det också, bland alla andra uppgifter? Under hösten träffas en grupp förbundsanställda för att under ledning av kommunikatör Lisa Gerkman jobba tillsammans med synligheten.Läs mera »
22.05.2017 kl. 12:14
58298_t.jpg

Stjäl och kopiera idéer

INGÅNGEN: Svenska studieförbundet arbetar för mer samarbete mellan förbunden i Svenskfinland. Förutom genom vår nätverksverksamhet vill vi nu också genom att bjuda in er till Förbundsrummet att ni får upp ögonen för varandra.Läs mera »
09.05.2017 kl. 11:36
58297_t.jpg

Ekonomistadgan kan vara ett bra verktyg

I HYLLAN: Varför ska man ha en ekonomistadga? Förbundens ekonomer är eniga om att det är bra att gå igenom och skriva ner hur allt ska skötas, och då man gör det lönar det sig att se på andras dokument.Läs mera »
09.05.2017 kl. 11:30
58292_t.jpg

På Kimitoön samarbetar den tredje sektorn och kommunen

PÅ TAPETEN: I en pinfärsk pro gradu-avhandling behandlas ämnet om samarbete mellan den tredje sektorn och kommunen. Avhandlingen är skriven av Tobias Björklund som idag jobbar med projektet Föreningsakuten på Kimitoön. Läs mera »
09.05.2017 kl. 08:47
57962_t.jpg

Nya stadgar godkända på vårmötet

NYHET. På Svenska studieförbundets vårmöte godkändes nya stadgar för förbundet. Under år 2016 har Studieförbundet förstärkt sin roll som de finlandssvenska förbundens egna förbund.Läs mera »
24.04.2017 kl. 13:28
57901_t.jpg

Finlands Svenska Synskadade är Årets förbund 2017

NYHET. Förbundet Finlands Svenska Synskadade r.f. (FSS) har utsetts till Årets förbund 2017. FSS har under sina 70 år jobbat för de svenskspråkiga synskadades intressen och möjlighet att på sina egna villkor leva ett självständigt och innehållsrikt liv.Läs mera »
20.04.2017 kl. 13:40