Praktik – en möjlighet för båda

02.06.2017 kl. 14:48
PÅ TAPETEN: En praktikant kan komma med nya synvinklar och idéer till förbunden. Samtidigt får studeranden en möjlighet till ny kunskap, erfarenhet av att jobba i praktiken och en insyn i förbundsvärlden.

Text: Pernilla Lindroos

Då man inom ett förbund eller en organisation börjar fundera på att skaffa en praktikant så ska man först tänka efter vad man har för mål med att anställa en praktikant och vilka arbetsuppgifter praktikanten kunde få. För studeranden är det viktigt att arbetsuppgifterna är väsentliga för studierna. Efter att målen och arbetsuppgifterna definierats är det lättare att fundera från vilken högskola eller studieinriktning det lönar sig att söka en praktikant. Om det är första gången organisationen anställer en praktikant är det bra att kontakta ansvarspersonen för praktikanter för den eller de högskolor er blivande praktikant är från, för att få stöd och tips.

– Via Aarresaari.net hittar universitetsstuderande praktik- och arbetsplatser riktade till dem. Man kan också välja för vilken högskola din annons syns ifall du endast vill nå en specifik grupp. Om man endast vill rikta sin praktikplats till Helsingfors universitets studerande lägger man upp annonsen på Rekrynet, säger Hanna Peevo på Karriärservice vid Helsingfors Universitet. 

En del studerande får via högskolorna möjlighet till delfinansiering av praktiken för att underlätta för praktikgivaren att anställa en praktikant. Det finns dock vissa krav för att en praktikant skall få delfinansiering, vid Åbo Akademi och Helsingfors Universitet skall praktiken vara minst två månader lång. Från Åbo Akademi består delfinansieringen av 900 euro vid minst två månaders praktik och 1300 euro vid minst tre månaders praktik. Vid Helsingfors universitet är praktikstödet 1 800 euro/praktik.  

– Arbetsgivaren får själv bestämma om de vill ha en praktikant med eller utan delfinansiering, men chanserna är större att få fler och bättre ansökningar om man inte kräver delfinansiering, säger Lotta  Metsärinne på Arbetsforum vid Åbo Akademi.

Lönen för en praktikant från bägge universitet skall vara minst minimilönen som FPA har fastställt  (för år  2017: 1 187 euro). Ifall praktikanten har fått delfinansiering fakturerar arbetsgivaren universitetet för lönekostnaderna till ett belopp som motsvarar praktikstödet.

– Under praktikperioden skall praktikanten ha en handledare. Handledningen kan se olika ut på olika praktikplatser en del praktikanter jobbar tillsammans med sin handledare under hela praktiken, andra träffas kanske en gång i veckan och vissa eventuellt endast i början och slutet av praktikperioden. Det är viktigt att praktikanten har någon de kan vända sig till med frågor gällande praktiken och arbetet, säger Metsärinne.

Förutom att ge väsentliga arbetsuppgifter och ge handledning åt praktikanten är det viktigt att ett avtal skrivs. Avtalet ser i princip ut som ett vanligt tidsbundet arbetsavtal. Före avtalet skrivs är det viktigt att diskutera med praktikanten om arbetsuppgifterna, längden på praktiken och praktiska frågor eftersom en del studeranden har möjlighet att få studiepoäng för sin praktik. 

– En stor del av de praktikplatser som studeranden söker sker utan annonsering av praktikplatsen. Idag har studeranden blivit allt bättre på att själva söka upp en organisation de vill jobba för och kontakta dem för att fråga om de tar emot praktikanter, säger Metsärinne. 

En praktikant kan hjälpa till och komma med nya synvinklar och idéer till en organisation. Förutom att praktikanten hjälper till dem verksamheten ger det även möjlighet för studeranden att få arbetserfarenhet och nya kunskaper. En del av praktikanterna brukar ge ett så bra intryck på sin arbetsplats att de blir erbjudna fortsatt jobb på praktikplatsen. 

Information om att anställa praktikant

Här kan du lägga upp annons om praktikplatser

Sidan uppdaterad med nya länkar 31.5.2022

Läs mer

 

61117_t.jpg

Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:42
60216_t.jpg

Personlig profilering i sociala medier

PÅ TAPETEN: Hur kan en organisations profil och rykte stärkas av nyckelpersoners aktivitet i digitala kanaler? Konsult Tom Westerén gav råd på vägen åt ett gäng verksamhetsledare.Läs mera »
02.10.2017 kl. 11:00
60210_t.jpg

EU:s dataskyddsreform

PÅ TAPETEN: EU:s dataskyddsreform som träder i kraft i maj 2018 har väckt många frågor, också bland de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
02.10.2017 kl. 09:44
58789_t.jpg

Den ljusnande framtid är vår

INGÅNGEN: Sommaren står för dörren och samtidigt som det för många förbund betyder en tid att pusta ut, så är försommaren och augusti ofta intensiva planeringsperioder. Verksamhetsplanen för år 2018 börjar ta form, om den inte redan är ganska långt klar. Men hur vet vi vad år 2018 borde innehålla?Läs mera »
08.06.2017 kl. 10:45
58297_t.jpg

Ekonomistadgan kan vara ett bra verktyg

I HYLLAN: Varför ska man ha en ekonomistadga? Förbundens ekonomer är eniga om att det är bra att gå igenom och skriva ner hur allt ska skötas, och då man gör det lönar det sig att se på andras dokument.Läs mera »
09.05.2017 kl. 11:30
58219_t.jpg

Digitala tjänster för synskadade

PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Förbundet Finlands Svenska Synskadade? Matthias Jakobsson skriver i kolumnen På bordet om förbundets kursverksamhet och FSS roll som utbildare. Läs mera »
05.05.2017 kl. 13:24