Reformen av yrkesutbildningen

06.06.2017 kl. 14:40
PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Finlands Svenska Skolungdomsförbund? Ordförande Bicca Olin skriver i kolumnen På bordet om reformen av yrkesutbildningen och om en av grundpelarna för att få föreningsverksamhet att snurra: fruktbart samarbete.

Text: Bicca Olin

Bara ett par dagar efter att mitt mandat som Finlands Svenska Skolungdomsförbunds ordförande hade börjat fick jag det första mailet med en inbjudan till riksdagens kulturutskott för att ge ett utlåtande om reformen av yrkesutbildningen.Sedan dess har vi också blivit ombedda att uttala oss om samma reform inför arbetslivs- och jämlikhetsutskottet, och den här reformen är faktiskt högaktuell inom utbildningspolitiken just nu. FSS är det enda förbundet i Finland som representerar så väg högstadieelever som gymnasie- yrkes- och folkhögskolestuderande, och att representera yrkesstuderande är något som vi både borde och ska satsa på lite extra det här kommande verksamhetsåret.

Nå, vad är det här för en reform då? För att sammanfatta lite kort så finns det egentligen några större grejer som förändras: det är finansieringen av yrkesutbildningen, fusionen av ungdoms- och vuxenutbildningen, grava nedskärningar i närundervisningen, en utökad personlig studieplanering och införandet av utbildningsavtal. Det som engagerar FSS mest är kanske närundevisningen och utbildningsavtalen, samt den personliga studieplaneringen.

Det här med närundervisningen är ganska långt en sparåtgärd, som kommer att vara väldigt positiv för en del studerande som gärna planerar sin studietid själv och är vana att jobba utan handledning. Däremot kommer de studerande som ligger i riskzonen för marginalisering eller annars bara har det tungt i livet eller med studierna, att löpa en markant risk för att så att säga falla igenom systemet, eller med andra ord vara tvungna att sluta eller förlänga sina studier avsevärt. För oss är det naturligtvis viktigt att det inte händer, och därför har vi också jobbat med de här frågorna.

Vi har ett väldigt litet kansligäng, så oftast hjälps vi alla åt med olika projekt, och det gäller även intressebevakningsfrågor. Angående just det här lagpaketet har hela gänget varit delaktigt. Det har gällt att illustrera, åskådliggöra ställningstaganden för våra medlemmar, korrekturläsa utlåtanden, gå på info-tillfällen och seminarier, demonstrera, besöka riksdagen och kontakta samarbetsparter. Just det där med att samarbeta ser vi som extra viktigt, då vi som ett finlandssvenskt förbund är förhållandevis litet, men har ett stort kontaktnät. Att utnyttja forskning som de obundna finska förbunden gjort på området har visat sig vara till stor nytta och deras experter har också kommit med värdefull information. I gengäld har vi puffat ut deras information på svenska åt våra medlemmar. Den sortens fruktbara samarbete ser jag som en av grundpelarna för att få föreningsverksamhet att snurra.

Bicca Olin är ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf. Hon är en föreningsmänniska, med ett brinnande intresse för utbildningspolitik, jämlikhetsfrågor och minderårigas rättigheter. Hennes intresse för samhället tog fart vid presidentvalet 2006, när hon var sju och defintivt ville rösta.

 

58298_t.jpg

Stjäl och kopiera idéer

INGÅNGEN: Svenska studieförbundet arbetar för mer samarbete mellan förbunden i Svenskfinland. Förutom genom vår nätverksverksamhet vill vi nu också genom att bjuda in er till Förbundsrummet att ni får upp ögonen för varandra.Läs mera »
09.05.2017 kl. 11:36
58292_t.jpg

På Kimitoön samarbetar den tredje sektorn och kommunen

PÅ TAPETEN: I en pinfärsk pro gradu-avhandling behandlas ämnet om samarbete mellan den tredje sektorn och kommunen. Avhandlingen är skriven av Tobias Björklund som idag jobbar med projektet Föreningsakuten på Kimitoön. Läs mera »
09.05.2017 kl. 08:47