Svenska dagen i förbundsvärlden

06.11.2017 kl. 09:19
INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.

Text: Mari Pennanen

I bussen hör jag några inledande toner på vad som låter som Modersmålets sång, innan en morgontrött pendlare snabbt drar ner volymen på sin telefon och ser sig urskuldande omkring. En ensam flagga vajar i vinden då jag längs novembermörka gator promenerar från bussen till jobbet. Det är den sjätte november, Svenska dagen.

Jag funderar på jobbet jag går till. Arbetsplatsen finns i SFV-huset G18 i centrala Helsingfors – en plats som för mig betyder kontakter med många människor, hårt arbete, olika slags evenemang och  många skratt. Det mesta sker på svenska – något jag inte så ofta reflekterar över, men huset erbjuder en stabil och trygg svenskspråkig miljö. Signalerna om att detta är en svenskspråkig miljö är tydligen tydliga, för finskspråkiga som kommer in i huset brukar ofta använda svenska eller på något sätt kommentera språkanvändningen.

Mitt jobb är att vara verksamhetsledare i en finlandssvensk organisation. Förra veckan satt jag innan en föreläsning och pratade med fem andra verksamhetsledare om arbetet, livet, val, ledarskap och förändring. Fem kompetenta, energiska och framåtsträvande kvinnor som vet hur man driver ett förbund. Organisationerna de arbetar för är väldigt olika, men med den gemensamma nämnaren språket. Verksamheten, alla engagerade människor och resultaten av det som görs inom de olika organisationerna gör mig förutom varm och glad i magen även förvissad om att det som kallas Svenskfinland och finlandssvenskhet kommer att finnas kvar länge.

Organisationen jag arbetar för är på många sätt speciell. Å andra sidan säger så gott som alla finlandssvenska förbund det, ”vi är lite speciella för att” och fortsätter satsen med något kring organisationsstruktur, syfte och/eller medlemskår. Svenska studieförbundet är ett förbund för de finlandssvenska förbunden, förbundens förbund. Förbundets uppgift är att främja förutsättningarna för samt stödja utvecklingen av medborgarsamhället i det svenska Finland. Det gör Studieförbundet genom att stöda sina 58 medlemmar, som är finlandssvenska förbund och centralorganisationer.

Och just idag känns det extra angeläget att tända lamporna, knäppa på datorn och ta tag i arbetet.  Att kolla to do-listan, planera framåt, följa upp och vara i kontakt med olika personer. Ett rent nöje, en förmån och en enorm källa till glädje och inspiration. Jag trivs i förbundsvärlden i Svenskfinland.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Tankearbete av hög kvalitet förutsätter tid och utrymme för koncentration.” Simon Huldén, chef för medlemstjänster på Journalistförbundet, på Svenska folkskolans vänners och Folktingets gemensamma utbildningsprogram Vår framtid 2.11.2017.

61240_t.jpg

Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp

PÅ BORDET: Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för, skriver Matilda Hemnell.Läs mera »
23.11.2017 kl. 11:11
61108_t.jpg

Papper och arbetsglädje

PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.Läs mera »
15.11.2017 kl. 15:46
60974_t.jpg

Anställd i förbundsvärlden

I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden. Läs mera »
08.11.2017 kl. 09:17
60223_t.jpg

Yrkesstolthet ett trumfkort

INGÅNGEN: Förlorad yrkesstolthet sägs vara en ny folksjukdom i Finland. Många är tvungna att göra sitt jobb sämre än de skulle vilja, på grund av för små resurser. Men är yrkesstolthet kanske ett av trumfkorten när det gäller tredje sektorn?Läs mera »
02.10.2017 kl. 12:52
59410_t.jpg

Att inse sin uppgift

INGÅNGEN: En erfarenhet jag lärde mig mycket av var att vara mentor åt en person i slutskedet av sina studier. Målet var att hjälpa hen i övergången mellan studier i arbetsliv, men i efterhand undrar jag om inte jag var den som fick ut mer av mentorskapet än min adept, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
09.08.2017 kl. 09:38
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01
58789_t.jpg

Den ljusnande framtid är vår

INGÅNGEN: Sommaren står för dörren och samtidigt som det för många förbund betyder en tid att pusta ut, så är försommaren och augusti ofta intensiva planeringsperioder. Verksamhetsplanen för år 2018 börjar ta form, om den inte redan är ganska långt klar. Men hur vet vi vad år 2018 borde innehålla?Läs mera »
08.06.2017 kl. 10:45
58746_t.jpg

På praktik i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Efter tre intensiva månader på Svenska studieförbundet reflekterar Pernilla Lindroos över vad hon tar med sig i ryggsäcken från praktikperioden. Läs mera »
06.06.2017 kl. 08:44