Arbetslivet idag innebär en mängd utmaningar för den anställda: snabba förändringar, effektivering, allt otydligare gränser mellan privat- och arbetsliv och konflikter i roll- och ansvarsfördelning, för att inte tala om den tekniska utvecklingens krav på utveckling och nya kompetenser. Tredje sektorn är inget undantag. Många förbund är små arbetsplatser där de anställda förväntas vara generalister som sysslar med och kan det mesta.
– På grund av organisationernas allmännyttiga och ideella värdegrund erbjuder de samtidigt möjligheter att arbeta för ett syfte som känns synnerligen angeläget, man brinner för sitt arbete, har möjlighet att påverka och göra förändring och en viss frihet att utforma sitt arbete enligt egen värdegrund och egna kompetenser, säger Jonna Sahala, ordförande för Svenska studieförbundet.
– Forskningen har mer och mer börjat lägga fokus på de aspekter i arbetet som ger tillfredställelse, energi och ökad hälsa. Det är de positiva aspekterna av att jobba inom tredje sektorn som vi vill hitta och framförallt vilka faktorer som inverkar på engagemanget. Arbetsengagemang och arbetsglädje korrelerar med välbefinnande i privatlivet, säger Nonni Mäkikärki på Psykosociala förbundet, som är den som kommer att genomföra enkäten och analysera svaren som en del av sina studier.
– Vi vill nu veta hur anställda inom de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna mår i sitt arbete. Vi hoppas att resultaten från enkäten ska ge kunskap om vilka saker vi kan inverka på för att öka på arbetsvälmåendet och som en följd av det få engagerade och produktiva anställda – men också att enskilda anställda ska få bekräftelse och hjälpa se saker i ett större perspektiv. Är det bara jag som känner så här, är det bara i mitt förbund, eller är det något större, strukturellt, som kanske gemensamt går att åtgärda, säger Jonna Sahala.
Utredningen görs av Svenska studieförbundet och Psykosociala förbundet. Resultaten presenteras den 27 november på ett seminarium.
Svenska studieförbundet är en växande och dynamisk plattform för medborgarsamhället i Svenskfinland. Vi stöder de finlandssvenska förbunden i deras strävanden och fungerar som förbundens förbund.
Mera information
Mari Pennanen, Svenska studieförbundet, 040-703 0279, mari.pennanen@studieforbundet.fi
Nonni Mäkikärki, Psykosociala förbundet, 050-590 3436, nonni.makikarki@fspc.fi