Var står Studieförbundet nu?

20.08.2018 kl. 13:55
INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.

Text: Mari Pennanen

Den är nu nästan tre år sedan jag stegade in på FSU:s kansli en vacker höstmorgon och med hjälp av Svenska studieförbundets dåvarande ordförande Tomas Järvinen, verksamhetsledare på FSU, kom igång med arbetet som verksamhetsledare för Svenska studieförbundet. En milstolpe i begynnelsen var att fixa postlådor, både för epost och snigelpost.

Sedan dess har mycket hänt. Det har varit en lottovinst att både få vara med och driva utvecklingen och också följa med och se vad som händer i organisationsvärlden. Svenska studieförbundet har just nu 61 medlemmar. Det är förbund och centralorganisationer, som alla är unika, olika och speciella. Trots olikheterna  finns det mycket gemensamt. Spelplanen är för de flesta det vi kallar Svenskfinland och alla drivs av ett ideellt syfte. En annan gemensam nämnare är att organisationerna består av människor som på olika sätt bidrar till det vi kallar ett förbund eller en organisation.

Det är lätt att märka att utmaningarna inte tar slut för ett enda förbund. Samtidigt är det också viktigt att se att det hela tiden sker och görs väldigt mycket bra. Organisationerna har redan åstadkommit mycket och gjort att stort, gemensamt jobb på vägen mot en bättre värld.

Hur passar då Svenska studieförbundet in? Som handen i handsken. Det finns ett klart behov av förbundens eget förbund. Det finns mycket som är gemensamt, om inte för alla medlemsorganisationer så för många. Det behövs en spindel i nätet, ett paraply eller någon som gödslar gräsmattan vi alla står på, beroende på hur man ser på saken. Via Studieförbundet får förbunden riktad information om aktuella frågor, en kanal att använda för frågor som är gemensamma och kontakt till ett brett fält av kompetens. Förbunden står inte ensamma utan kan ena sig och gemensamt ta sig an viktiga frågor.

Det är ungefär där jag ser att Svenska studieförbundet nu står. Genom aktivt nätverksarbete, etablerade verksamhetsformer och kommunikation har grundens lagts för förbunden att i högre grad börja använda sig av Svenska studieförbundet. Det finns allt fler länkar mellan förbunden, då det är fler än enbart verksamhetsledarna som aktivt nätverkar med varandra. Det finns någon som kan ta lyra då något eller några förbund lyfter en fråga eller ett tema där gemensamma satsningar kunde vara viktiga. Det är alltså skönt att blicka framåt och spännande att se vilka alla av de bollar som finns i luften som ska prioriteras. Både förväntningarna och potentialen är höga – och åtminstone något har gjorts rätt då det ofta landar frågor, tips och förslag i Studieförbundets postlåda.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

I soffan: Varför är ni med i Studieförbundet?

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

68597_t.jpg

Slipade förbund blir starkare tillsammans

INGÅNGEN. Visst känner du ju ”alla” som jobbar inom de andra förbunden? Du vet redan vem du ska ringa till för kollegialt stöd i olika frågor? På förbundsfrukostarna i Vasa och i Åbo blev Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen igen påmind om att nej, vi känner inte alla varandra.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:38
68004_t.jpg

Kortsiktigt gå förbi förbunden

INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
05.03.2019 kl. 07:55
66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08
65642_t.jpg

Syns vi inte så finns vi inte

INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.Läs mera »
05.10.2018 kl. 11:02
63317_t.jpg

Lyckliga vi till föreningarna gå

INGÅNGEN. Finland har utsetts till världens lyckligaste land. Verksamhetsledare Mari Pennanen vet varför vi är lyckliga här i föreningarnas förlovade land.Läs mera »
05.04.2018 kl. 09:56
62800_t.jpg

Sprittande eller segt strategiarbete

INGÅNGEN. När strategiarbete nämns är två reaktioner vanliga – antingen ivriga framtidsfunderingar och diskussioner, eller en djup suck om mera verkstad och mindre prat.Läs mera »
09.03.2018 kl. 08:04
62397_t.jpg

Sjunkande eller stigande medlemsantal

INGÅNGEN. De flesta av Studieförbundets medlemmar har personmedlemmar på någon nivå inom organisationen. Frågan om hur föreningar och förbund ska få nya medlemmar är ständigt på tapeten, men är den ens relevant längre?Läs mera »
14.02.2018 kl. 13:01
62087_t.jpg

En blick i backspegeln

INGÅNGEN. Ett verksamhetsår har just börjat och ett annat tagit slut. Samtidigt som allt nytt kör igång gäller det att blicka bakåt. Verksamhetsledare Mari Pennanen skriver om hur viktigt det är att gång på gång lyfta fram vad förbunden gjort.Läs mera »
24.01.2018 kl. 07:48