Kortsiktigt gå förbi förbunden

05.03.2019 kl. 07:55
INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

I en artikel i Hufvudstadsbladet 4.3.2019 beskrivs processen kring utvecklingen av färdtjänsten i västra Nyland. I artikeln står det att ”ingen i de rikstäckande organisationerna för personer med funktionsnedsättning har fått ge sin syn på den nya färdtjänsten”. Däremot har en grupp med 72 frivilliga fått vara med i utvecklingen.

Jag känner inte till mer om processen eller bakgrunden än det som står i artikeln, men fick veta att det inte stämde utan att organisationer nog hörts. Det jag ändå upprörs över är det i artikeln verkar som om man valt att förbigå den kompetens, kunskap och samlade erfarenhet som finns inom föreningar, förbund och organisationer.

Ett liknade exempel på en situation där någon valt att rikta sig till ”mannen på gatan”, snarare än gått via föreningar och förbund, kom upp inom delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) där det på ett möte förra hösten diskuterades medborgarsamhället och EU:s framtid. Det framkom att av en serie hörandetillfällen som skulle ordnas kring EU:s framtid så var det flera planerade tillfällen som fick ställas in på grund av för få anmälda. I diskussionen kom det fram att tillfällena inte ordnats eller planerats i samarbete med någon organisation, uttryckligen för att det var meningen att nå ”vanliga människor” och inte ”föreningsmänniskor” för att man inte ville få svar på frågorna via föreningar och förbund utan nå enskilda människor.

Också här är frågan i sig större än så, men det som upprör mig är samma sak som i fallet med utvecklingen av färdtjänsten. Någon har insett att det behövs representanter för målgruppen (färdtjänstanvändare, EU-medborgare) som ska få vara med och säga sin åsikt, vilket förstås är bra. Men att sedan förbigå de strukturer som finns uppbyggda i vårt land för just detta är kortsiktigt. Som ett komplement till att på olika sätt höra organisationer kan det vara bra att även höra direkt med målgruppen, men det finns en orsak till att Finland kallas föreningarnas förlovade land.

Landet är uppbyggt av föreningar som samlar och representerar olika grupper. Via föreningar får vi lära oss att säga vår åsikt, vi får vara med och påverka och kan tillsammans nå längre. De som är aktiva inom en förening eller ett förbund, antingen som anställda eller frivilliga, har oftast en bred kontakt till medlemmarna och är insatta i de frågor föreningen finns till för. Enskilda människor har oftast endast sin egen erfarenhet att förlita sig på, medan en större samlad erfarenhet inom en förening bygger på många människors upplevelser och åsikter.

Att tro att man får en verkligare eller ofiltrerad bild som på något sätt bättre motsvarar verkligheten genom ”mannen på gatan” är både kortsiktigt och dumt, då det via föreningar och förbund går att få en större, samlad erfarenhet och kompetens.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

På bordet: Frivilligt engagemang nyckeln till att ordna evenemang

 

68597_t.jpg

Slipade förbund blir starkare tillsammans

INGÅNGEN. Visst känner du ju ”alla” som jobbar inom de andra förbunden? Du vet redan vem du ska ringa till för kollegialt stöd i olika frågor? På förbundsfrukostarna i Vasa och i Åbo blev Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen igen påmind om att nej, vi känner inte alla varandra.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:38
66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08
65642_t.jpg

Syns vi inte så finns vi inte

INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.Läs mera »
05.10.2018 kl. 11:02
65133_t.jpg

Hur gör ett förbund utan resurser?

PÅ BORDET. Stora frågor gällande resurser för verksamheten är på bordet hos Finlands Svenska Socialförbund, skriver ordförande Anna Lena Karlsson-Finne.Läs mera »
03.09.2018 kl. 14:14
64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.Läs mera »
20.08.2018 kl. 13:55
62800_t.jpg

Sprittande eller segt strategiarbete

INGÅNGEN. När strategiarbete nämns är två reaktioner vanliga – antingen ivriga framtidsfunderingar och diskussioner, eller en djup suck om mera verkstad och mindre prat.Läs mera »
09.03.2018 kl. 08:04
60944_t.jpg

Svenska dagen i förbundsvärlden

INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.Läs mera »
06.11.2017 kl. 09:19
60584_t.jpg

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

PÅ TAPETEN: I en essä fångar Björn Wallén in Svenska studieförbundets roll i medborgarsamhället. Genom en titt i tidsspegeln landar Wallén i Studieförbundets roll i dag och kommer med välgrundade insikter.Läs mera »
12.10.2017 kl. 08:39