”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

03.05.2019 kl. 10:52
INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.

Text: Mari Pennanen
Foto: Rebecka Svedberg, på bilden: Emma-Lena Lybäck, Sophia Fransman och Karola Asplund på KRAN.

Många av Svenska studieförbundets 65 medlemsorganisationer är små om man ser till antalet anställda. Det betyder att många anställda jobbar ensamma eller med få kollegor, och sällan så att man har arbetskamrater som jobbar med liknande uppgifter som en själv. Många berättar att de är den enda inom organisationen som är insatt i, utbildad inom eller har erfarenhet av sitt eget område. Samtidigt finns det personer som jobbar med väldigt liknande uppgifter i många andra organisationer, vilket är en av utgångspunkterna för den omfattande nätverksverksamhet som erbjuds inom Svenska studieförbundet.

Frågor kring bokföring, användning av sociala medier, kursanmälningssystem, arbetstidsuppföljning eller arbetsvälmående har väldigt lite att göra med det specifika syfte just en viss organisation sysslar med. Tillsammans blir vi starkare, och i andra förbund finns det kompetenta människor med sakkunskap i de flesta av de frågor man stöter på i förbundsvärlden. Alla insatser för att sänka trösklarna mellan förbunden är viktiga.

När vi sammanfattat verksamhetsåret 2018 har vi även tittat närmare på statistik för de nätverk vi håller i trådarna för. 39 av våra medlemsorganisationer deltog under år 2018 i nätverksverksamheten. Förutom våra medlemsorganisationer deltog även representanter för 29 andra organisationer, dvs. totalt 68 organisationer i Svenskfinland.

Nora Strömman, Gita Lindholm och Maija Nilsson på Svenska hörselförbundet.

Under år 2018 ordnades 19 nätverksträffar inom sju olika nätverk, med ett totalt deltagarantal på 213 personer. Av dessa var 165 unika (vissa deltog alltså i flera träffar). I tillägg till de fysiska träffarna erbjuder vi deltagarna möjlighet att via slutna facebook-grupper ställa frågor, tipsa och diskutera.

Då vi tittat vilka organisationer som deltagit och i vilka träffar är det tre av våra medlemmar som visat sig delta extra mycket och i många olika nätverk. Som ett litet tack för aktivt deltagande delade vi ut choklad till dessa tre organisationer i samband med vårmötet: Svenska hörselförbundet, KRAN och Nylands hantverk.

Ann-Katrin Finell, Nylands hantverk och Mari Pennanen.

Av våra egentliga medlemmar deltog 72 procent i nätverksverksamheten, vilket nog är en siffra som berättar en hel del om att många upplever nätverken som ett stöd i arbetet. Vi har nyligen utvärderat förbundsekonomnätverket genom en enkät till deltagarna och svaren visar att deltagarna är nöjda med nätverket och upplever det som ett stöd i arbetet. Deltagarna har genom nätverket fått exempel på hur andra gör i liknande uppgifter samt tips, råd och mallar de kan använda. Många svarar också att de fått inspiration i arbetet. Som en deltagare skriver: ”Nätverksträffarna tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration och idéer.”

Du som jobbar på svenska inom en centralorganisation inom tredje sektorn - välkommen med i nätverken!

78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
61108_t.jpg

Papper och arbetsglädje

PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.Läs mera »
15.11.2017 kl. 15:46
55388_t.jpg

Bootcamp för hantverksföretagare

En av Nylands Hantverks målgrupper är hantverksföretagare – både sådana som har hantverket som sin huvudsyssla och sådana som gör det vid sidan av något annat. Flera av föreningens aktiviteter finns till för att stödja och utveckla hantverksföretagarna.Läs mera »
12.12.2016 kl. 10:03