DIFF stöder ingenjörerna

06.05.2019 kl. 09:51
DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.

Text och foto: Mari Pennanen

På bilden: Hanna Wassholm, Antonia Grahne-Zach, Kenneth Jönsson och Viktor Kock på DIFF – Ingenjörerna i Finland.

 

- För tre år sedan ändrades namnet från Driftsingenjörsförbundet, som inte längre kändes tidsenligt, till DIFF – Ingenjörerna i Finland. Förkortningen DIFF är ändå välkänd, men på sikt kanske den också försvinner, säger Kenneth Jönsson.

Kenneth Jönsson har varit verksamhetsledare sedan januari 2018 och är nöjd med att personalstyrkan de senaste åren vuxit från två till fyra.

- Vi ser tydligt att dagens medlemmar inte har samma lojalitet som tidigare. Många vill gärna dra nytta av det fackförbunden åstadkommit och fortfarande arbetar för, såsom semester, föräldraledigheter och andra rättigheter, men tycker att någon annan kan gärna kan betala för det, säger Kenneth.

- Just nu skriver fler medlemmar ut sig än in. Det är en genomgående trend att fackförbunden i Finland tappar medlemmar. Vi är oroliga för att utvecklingen av medlemsantalet inte är positiv, även om vårt medlemsantal är ganska stabilt då flera nuförtiden skriver in sig redan under studietiden. Vi behöver hitta nya sätt att utveckla verksamheten, säger Kenneth.

Förbundet har anställt en medlemsansvarig, som träffar ingenjörerna på olika arbetsplatser runtom i Svenskfinland och diskuterar aktuella arbetsmarknadsärenden, rekryterar förtroendemän, och berättar om nyttan med DIFF.

- Arbetslöshetskassan är det mest konkreta för många, men vi måste visa att det också finns andra fördelar med att vara medlem i DIFF, säger Kenneth.

En annan större ändring är att då DIFF grundades dimitterades alla ingenjörer från Tekniska läroverket i Helsingfors (numera Arcada), men numera utexamineras fler ingenjörer från Novia i Vasa än från Arcada i Helsingfors.

- Idag är DIFF förbundet för alla dem som utbildas till ingenjör vid högskola på svenska i Finland, berättar Kenneth.

För att beakta regionala skillnader och för att ordna evenemang i hela Svenskfinland har man bildat avdelningar i Österbotten, i Åbo och på Åland, i tillägg till den verksamhet som finns i Nyland. Förbundet har kring 3000 medlemmar och verksamheten handlar om intressebevakning samt olika evenemang.

- Som ny medlem i Svenska studieförbundet ser vi fram emot att samverka med andra förbund och centralorganisationer, säger Kenneth Jönsson.

 

Läs också

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

Praktisk hjälp till föreningar norr om stan

72911_t.jpg

Julia Hemgård fortsätter jobba på Förbundsarenan

NYHET. Sedan början av mars jobbar Julia Hemgård igen deltid som koordinator på Förbundsarenan. Julia kommer att arbeta med bland annat Organisationskonferensen och tidskrift.fi. Läs mera »
26.03.2020 kl. 06:34
72444_t.jpg

Gör så här för att synas på Wikipedia

ARTIKEL. Projekt Fredrika jobbar för att förbättra tillgången på täckande och korrekt information om det svenska i Finland på Wikipedia. Här är deras råd till förbund och föreningar.Läs mera »
04.03.2020 kl. 14:46
72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
72409_t.jpg

Kunskap och information om vvs-lösningar

ARTIKEL. Koldioxidsnålt byggande, avloppsvattenhantering och ventilationssystem. VVS Föreningen i Finland samlar alla som jobbar i vvs-branschen och informerar både medlemmar och allmänheten om den vvs-tekniska utvecklingen i vårt land.Läs mera »
02.03.2020 kl. 13:13
72365_t.jpg

Save the date: Organisationskonferensen 2020

NYHET. Dags att plocka fram kalendern och boka in årets mest spännande evenemang för förbundens anställda ledning: Organisationskonferensen 2020. Temat är hållbarhet och programmet byggs upp för att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla den egna organisationen hållbart.Läs mera »
27.02.2020 kl. 14:05
71976_t.jpg

Förbundsarenan tar över Tidskriftsprojektet

NYHET. Svenskfinland berikas av närmare hundra tidskrifter. Förbundsarenan håller från och med 2020 i trådarna för Tidskriftsprojektet, som erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd med gemensam synlighet och fortbildning. Bland annat erbjuds möjligheter till erfarenhetsutbyte för tidskriftsredaktörer.Läs mera »
04.02.2020 kl. 08:26
71975_t.jpg

Thomas Rosenberg har stöttat tidskrifterna i tretton år

PROFILEN. Tunga tidskriftslådor och så många finlandssvenskar att han inte velat tala med någon alls på flera dagar efteråt. Tidskriftsmontern för de finlandssvenska tidskrifterna på bokmässan har varit en årlig höjdpunkt för tidskriftskoordinator Thomas Rosenberg. Läs mera »
04.02.2020 kl. 07:20
71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
71896_t.jpg

Vilket förbund blir Årets förbund 2020?

NYHET. Vilket förbund gjorde något extra bra eller utmärkte sig förra året? Nominera organisationen till vandringspriset Årets förbund senast den 27 mars.Läs mera »
28.01.2020 kl. 08:16