Kunskap och information om vvs-lösningar

02.03.2020 kl. 13:13
ARTIKEL. Koldioxidsnålt byggande, avloppsvattenhantering och ventilationssystem. VVS Föreningen i Finland samlar alla som jobbar i vvs-branschen och informerar både medlemmar och allmänheten om den vvs-tekniska utvecklingen i vårt land.

Text och foto: Mari Pennanen

- Våra medlemmar är personer som arbetar inom vvs-branschen och vår viktigaste uppgift är att upprätthålla våra medlemmars tekniska kunskap, berättar Siru Lönnqvist, verksamhetsledare på VVS Föreningen i Finland.

Föreningen ordnar utbildningar och exkursioner. En stor del av verksamheten sker också lokalt i den fem lokalavdelningarna. De har månadsmöten med bland annat besök av företag och gör exkursioner till fabriker och mässor.

- När vi frågat medlemmarna om varför de är med så svarar de flesta att det är på grund av nätverken de får och för den information de får genom föreningen, säger Siru.

Tidskriften Värme- och sanitetsteknikerna utkommer med fyra nummer per år och medlemmar kan också prenumerera på ett nyhetsbrev.

- Jag jobbade som vvs-planerare och satt i föreningens styrelse när det söktes en ny verksamhetsledare. Tidigare hade det i föreningen funnits en kanslist, men nu ville styrelsen ha en sakkunnig verksamhetsledare, och jag har trivts bra på denna post. Arbetet är omväxlande, och jag föreläser ofta på våra kurser, berättar Siru, som alltid varit intresserad av teknik och kom in i branschen tack vare sin pappa.

Tack vare sin sakkunskap kan hon sammanställa information om till exempel lagändringar, arbeta med utlåtanden tillsammans med finska organisationer och planera kursinnehåll.

- En utmaning är hur vi ska nå en större grupp av våra medlemmar och hur vi ska aktivera våra medlemmar. Alla deltar inte fysiskt i träffar och exkursioner och vi funderar hur och vad vi kan erbjuda även dessa medlemmar, säger Siru.

VVS Föreningen i Finland grundades 1936 och hette då Värme- och sanitetstekniska föreningen i Finland. På höstmötet 2019 blev föreningen medlem i Förbundsarenan.

- Vi hoppas få dela erfarenheter med andra finlandssvenska förbund och också få hjälp av andra, för nog är man ju ganska ensam då man gör olika saker första gången. Det är ett stort stöd att ha andra att diskutera med och fråga hur andra gjort i liknande situationer. Så det viktigaste för oss i det här skedet är nätverk, säger Siru.

Läs även

DIFF stöder ingenjörerna

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
72365_t.jpg

Save the date: Organisationskonferensen 2020

NYHET. Dags att plocka fram kalendern och boka in årets mest spännande evenemang för förbundens anställda ledning: Organisationskonferensen 2020. Temat är hållbarhet och programmet byggs upp för att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla den egna organisationen hållbart.Läs mera »
27.02.2020 kl. 14:05
71976_t.jpg

Förbundsarenan tar över Tidskriftsprojektet

NYHET. Svenskfinland berikas av närmare hundra tidskrifter. Förbundsarenan håller från och med 2020 i trådarna för Tidskriftsprojektet, som erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd med gemensam synlighet och fortbildning. Bland annat erbjuds möjligheter till erfarenhetsutbyte för tidskriftsredaktörer.Läs mera »
04.02.2020 kl. 08:26
71975_t.jpg

Thomas Rosenberg har stöttat tidskrifterna i tretton år

PROFILEN. Tunga tidskriftslådor och så många finlandssvenskar att han inte velat tala med någon alls på flera dagar efteråt. Tidskriftsmontern för de finlandssvenska tidskrifterna på bokmässan har varit en årlig höjdpunkt för tidskriftskoordinator Thomas Rosenberg. Läs mera »
04.02.2020 kl. 07:20
71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
71896_t.jpg

Vilket förbund blir Årets förbund 2020?

NYHET. Vilket förbund gjorde något extra bra eller utmärkte sig förra året? Nominera organisationen till vandringspriset Årets förbund senast den 27 mars.Läs mera »
28.01.2020 kl. 08:16
71880_t.jpg

Harriet Sundholm ny viceordförande för Förbundsarenan

NYHET. Harriet Sundholm har valts till vice ordförande för Förbundsarenan. Hon vill fortsätta utveckla verksamheten i enlighet med strategin och lyfter fram kompetenshöjning som ett speciellt viktigt område för förbunden.Läs mera »
27.01.2020 kl. 08:43
71694_t.jpg

Är allt föreningsliv bra?

INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.Läs mera »
13.01.2020 kl. 08:38