Att vara en del av något stort

02.09.2020 kl. 13:12
INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.

Text: Mari Pennanen

Dramatiska nyheter gällande bidrag och understöd som ser ut att skäras ned. Verksamhet som inte heller nu till hösten kan fortsätta som före coronaviruset slog till. Jag hör om en stor ovisshet om vad dessa förändringar för med sig för enskilda individer inom organisationerna, för organisationerna och olika former av verksamhet när jag pratar med personer i förbundsvärlden.

Samtidigt är många vana vid osäkerhet, eftersom en av tredje sektorns styrkor är att kunna reagera snabbt, planera om och ändå jobba för sitt syfte. Men läget nu är annorlunda då det mesta ruskas om på ett för oss obekant sätt och jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är bekymrad.

Trots mycket osäkerhet och farhågor hör, ser och känner jag också av iver, förändringsvilja och utvecklingsglädje. Igen en av styrkorna i förbunden – de bygger på engagemang för ett gemensamt syfte. En verksamhetsledare brukar jämföra ett förbund med ett stort fartyg – det går inte så där bara att stoppa fartyget eller att ändra kursen väldigt mycket, utan fartyget stävar på mot de gemensamt uppsatta målen. I vissa fall vare sig man vill eller inte.

Nu krävs det kursändringar inom många förbund, eller finns möjligheter till kursändringar som man också kan se det. För att dessa ska bli de rätta är det många involverade och det finns strukturer och processer för detta. Det är också lättare att fatta rätta beslut om man lyfter blicken lite högre och funderar lite längre framåt. Det kommer en tid också efter coronaviruset, och vi vet inte ännu hur samhället ser ut då. Men på väg mot en oviss framtid kan vi ändå vara trygga i att våra organisationer håller. Med fokus på syftet kan vi lita på att strukturerna och överenskomna processer bär organisationen framåt, så länge engagemanget finns i grunden. Skeppet fortsätter, med de kursändringar vi gemensamt kommer överens om.

Att stanna upp och reflektera är hälsosamt. Var är jag och min bit i helheten just nu, var är organisationen nu? Hur långt har vi kommit, vad är på gång, vart vill vi? Hisnande. Spännande! Också här kan förbundens anställda och förtroendevalda har stöd och nytta av varandra. Till exempel via Förbundsarenans nätverk där du kan få kollegialt stöd.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

Läs också

Ingången: De finlandssvenska förbundens röster

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

77952_t.jpg

Att få som man vill som förbund

INGÅNGEN. Intressebevakning och påverkansarbete är väsentliga delar av verksamheten för många förbund. I kommunvalvalstider har vi sett flera fina satsningar där förbunden både fått synlighet och tydligt lyft fram sina frågor. Leder det till resultat? Det får vi troligen veta först efter flera år.Läs mera »
01.06.2021 kl. 08:13
77538_t.jpg

Viktigt att få träffas

INGÅNGEN. Vi läser idag rubriken på ett annat sätt än före corona-pandemin. Fysiska möten känns avlägsna och är något vi ser fram emot. Men även digitala möten fungerar när det gäller de finlandssvenska förbunden. Vi behöver prata, diskutera, lyssna och dela tankar med varandra och Förbundsarenans nätverk erbjuder denna möjlighet.Läs mera »
05.05.2021 kl. 12:22
77203_t.jpg

Borde förbunden bli argare?

INGÅNGEN. Ilska är en stark och effektiv faktor när det kommer till förändringar. Personer som blir arga har en orsak att engagera sig. Borde de finlandssvenska förbunden göra sina medlemmar argare? Är ilska en underutnyttjad naturkraft i Svenskfinland?Läs mera »
06.04.2021 kl. 15:23
76808_t.jpg

Rutiner för framtiden eller förberedelser för att bli under en buss

INGÅNGEN. Vad händer med mitt förbund när jag slutar jobba? Hur kan jag arbeta så att någon annan kan ta över? Frågan diskuterades på senaste träff för förbundens ensamjobbare, men är relevant för alla i förbundsvärlden.Läs mera »
03.03.2021 kl. 14:30
76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
76183_t.jpg

Hur nätverkar man i corona-tider?

INGÅNGEN. Förbundens anställda och förtroendevalda har stor nytta av breda kontaktnät. På många poster tas det både för givet och förväntas att man har nätverk att vända sig till i olika frågor. För en del går det lätt, andra får jobba mer målmedvetet för att skapa sina kontakter. Men hur bygger man nätverk då man inte träffar någon?Läs mera »
11.01.2021 kl. 12:08
75824_t.jpg

Året som blev annorlunda

INGÅNGEN. Många suckar av lättnad över att det här tunga, konstiga året snart är slut. Nu vill vi blicka framåt mot ett nytt år som kanske blir lite mer som vi är vana vid. Verksamhetsledare Mari Pennanen anser att förbunden ska ge sig tid att hämta andan ordentligt innan gasen körs i botten gällande verksamhetsåret 2021.Läs mera »
04.12.2020 kl. 07:45
75053_t.jpg

Samarbete och strukturer för samarbete

INGÅNGEN. Samarbete mellan olika organisationer och samarbete mellan civilsamhället och offentliga sektorn är framgångsfaktorer för Finland. Den 1 oktober på dagen för medborgarinflytande träffades medborgarorganisationer och tjänstemän från statsförvaltningen med syftet att öka förståelsen och dialogen sinsemellan och speciellt lyftes samarbete organisationerna emellan fram.Läs mera »
05.10.2020 kl. 07:42