Text: Camilla Blomstedt
Samhället i dag är i hög grad både digitalt och visuellt. Oavsett vilket socialt medium du använder är det sannolikt att du stöter på en selfie, en inforuta eller ett internetmem under loppet av några fingersvep. Bilden är ofta informativ eller rolig, men för den som inte ser säger bilden absolut ingenting om den inte är åtkomlig.
Det är ett stort framsteg att lagen om tillhandahållande av digitala tjänster förpliktar offentliga sektorn och vissa organisationer inom privata och tredje sektorn att följa tillgänglighetskraven. En målsättning med lagen är att webbtillgängligheten ska uppfattas som en central verksamhetsprincip, som alltid ska beaktas när webbinnehåll och digitala tjänster planeras, genomförs och underhålls. Som en självklar och normal del av verksamheten.
Jag hoppas och tror att detta även i nära framtid inspirerar allt fler privata aktörer att implementera tillgänglighetskraven i de egna tjänsterna – oberoende om det förutsätts i lagen eller inte. I praktiken tar det ändå en stund att skrida från idé till ord och från ord till handling och att anamma nya rutiner. För vem som helst! Det är lätt att tänka enbart ur majoritetens perspektiv om man inte själv tillhör en minoritet, men alla kan bidra med något och därför behövs allas insats.
På Förbundet Finlands Svenska Synskadade har det nya verksamhetsåret kört igång med ett nytt tema; Säg det med ord. Med temat vill vi uppmuntra till att beakta personer med synnedsättning i vardagen, som en självklar och normal del av det man gör. Det är bra att minnas då man twittrar, publicerar inlägg på Facebook, surfar på nätet eller håller en föreläsning att det kan finnas personer bland läsarna eller i publiken som förlitar sig på dina ord för att ta del av det budskap du vill sprida.
Utan att gå in på hur man rent tekniskt bygger upp en tillgänglig webbplats finns det många sätt för vem som helst att förbättra tillgängligheten och inkludera flera. Du kan skriva alt-texter till bilder du publicerar på webbplatsen eller på sociala medier. Du kan göra en ordkarta för att beskriva ditt verksamhetscenter så att personen med synnedsättning kan få en uppfattning om bottenplanen och hur man hittar till toalett eller mötesrum. Du kan inleda ditt seminarium med att berätta ungefär hur många personer som sitter i publiken och du kan syntolka bilder och filmsnuttar verbalt.
Redan små förbättringar har en stor inverkan. Det både bjuder in och välkomnar, och din information når plötsligt ut till fler personer än förut. Några beskrivande ord kan öppna upp en helt ny värld för en annan.
Tack för att du säger det med ord!
Camilla Blomstedt är kommunikationschef vid Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) och jobbar tillsammans med sina kollegor för ett mer tillgängligt samhälle. På fritiden undersöker hon flitigt matbutikernas glassortiment och lånar andras hundar för att sänka den egna febern.
Läs också
På bordet: Att planera inför förändring av Katja Salojärvi
På bordet: Coronaårets bokslut av Malin Lindholm