Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

03.10.2022 kl. 08:38
BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.
Text: Robert Nilsson
Bild: Joanna Lindén-Montes
 

När nätverket Ashoka Nordic ordnade sitt ”Waves” evenemang i Helsingfors i september med fokus på att utmana aktörer från olika sektorer att tillsammans skapa en hållbar framtid genom sociala innovationer så drog det fullt hus. På plats hade det samlats aktörer från civilsamhället, personer från näringslivet, representanter från stiftelser, filantroper och ”changemakers”.

Ett syfte med dagen, en önskan från arrangörerna, var att alla deltagare vid dagens slut skulle ha lärt känna en ny person. Ett annat syfte var att begreppet changemakers skulle öppnas upp och diskuteras. Inramningen var god, stämningen på topp och de samlade människorna ivriga.

Jag kunde gissa mig till vad en changemaker var för slags person. Begreppet i sig var nytt men gissningen skulle vara att en changemaker var en person som förändrar eller till och med leder förändringar. Det visade sig att begreppet var mycket vidare än så.

En gemensam nämnare för alla talare var att de var, om än på olika sätt, personer som drevs av att göra något åt något som de fann orättvist, oetiskt, fel eller tokigt. De var alla personer som arbetade för förändringar.

Det sattes stort fokus på viljan, och vikten, av att göra en "impact"

Det fanns vissa återkommande tema i alla föreläsningar, presentationer och intervjuer. Det sattes stort fokus på viljan, och vikten, av att göra ett tydligt avtryck. En ”impact”. Att kunna göra ett avtryck för, och med, framtida generationer. 

De filantroper som hade samlats för evenemanget, som alltså också drevs av att åstadkomma mätbara resultat och avtryck, hade även en annan sak gemensamt. Ingen av dessa talade om att de donerade. De ansåg att de pengar som de själva, eller deras familjer, valde att satsa på olika verksamheter eller projekt var investeringar.

För att citera en talare: ”Vi investerar endast i sådant som ger något tillbaka. Det som det ska ges tillbaka är inte pengar utan att människor har nytta av vår investering och att människor mår bra eller får en säkrare tillvaro”.

Jag har länge funderat på detta med donationer och investeringar. Om vi lyfter blicken en aning och tittar utåt i världen så är begreppet investering allt vanligare i sammanhang då privata donatorer, och företag, gör sina satsningar. Det framkom det med stor tydlighet att begreppet investering är här för att stanna.

Borde aktörer i civilsamhället också börja använda sig av begreppet investeringar istället för donationer?

För mig, som har en bakgrund inom medelsanskaffning, var detta något av en ögonöppnare. Borde vi, aktörer i civilsamhället, också börja använda oss av detta begrepp när vi närmar oss företag och privata donatorer?

Donationer är etablerat. Både som begrepp och företeelse. Men kan begreppet investering vara ett sätt att potentiellt locka mer uppmärksamhet till vår sektor? Detta var vad jag diskuterade tillsammans med några andra representanter från civilsamhället över en kopp kaffe på eftermiddagen. Trots allt är det ju upp till oss att bana väg för förändring om vi vill uppnå just förändring. Är det dags för oss som aktörer i civilsamhället att se på oss själva även som changemakers? Vi var alla överens om att detta tog vi med oss för att fundera mer kring.

En annan sak jag tog fasta på var hur mycket ordet misslyckande lyftes fram. Inte som en negativ sak utan som en nyckel till lärande och framgång på sikt. Jag tror att många av oss kan känna en oro i vårt arbete. Får ett evenemang tillräckligt med deltagare? Har vi fokus på rätt saker? Att våga testa, utmana och våga göra fel betonades i alla sammanhang under seminariedagen. Om något blir eller går fel, lär av detta och gör om. Egentligen inte något nytt i sig. Men, ack så fräscht att höra det igen.

Ett problem och en lösning per dag!

Avslutningsvis ett tips för att utmana sig själv. En föreläsare berättade att han valde att utmana sig själv varje dag genom att identifiera ett problem och hitta en lösning till det problemet. Han erkände att han ibland kom med lösningar som inte var optimala, men likväl en lösning. Det var hans sätt att sätta in sig själv i ett mind-set av att jobba lösningsfokuserat. Det ska jag också göra från och med nu. Ett problem och en lösning per dag.

Robert Nilsson är projektledare vid Förbundsarenan för projektet Finansieringskällor för förbunden. 

 Läs mer om projektet

 
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18
83959_t.jpg

Förbundsarenans riksdagsvalsprogram

NYHET. Utan aktiva organisationer i civilsamhället stannar Finland. Förbundsarenan har tillsammans med sina medlemsorganisationer tagit fram ett riksdagsvalsprogram som belyser betydelsen av ett levande demokratiskt civilsamhälle.Läs mera »
12.01.2023 kl. 13:38
84682_t.jpg

Aktuella ord om vår sektor och våra organisationer

ARTIKEL. Vilka ord använder vi om vår organisation och verksamhet? Vilken betydelse har det vilka ord vi använder för att beskriva vår sektor? Vad rekommenderar språkvården att vi använder? Här går vi igenom aktuella benämningar.Läs mera »
11.01.2023 kl. 08:52
84660_t.jpg

Förbundsarenan erbjuder möjligheter att nätverka över språkgränserna

NYHET. Förbundsarenan startar ett nytt projekt för att utöka och utveckla samarbetet mellan svensk- och finskspråkiga organisationer. Förbunden kommer att erbjudas olika möjligheter till att skapa kontakter till finska organisationer.Läs mera »
09.01.2023 kl. 14:22
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55