Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

22.01.2024 kl. 10:48
BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Civilsamhällets behov av banktjänster har nyligen varit i fokus. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) har genomfört en enkätundersökning under slutet av år 2023 där de kartlagt erfarenheterna av banktjänster hos organisationer. Resultaten av undersökningen ger flera insikter och anledningar till reflektion.

Föreningar, oavsett storlek eller inkomstkällor, behöver banktjänster, bland annat för att kunna ansöka om bidrag. I mitt arbete med att hjälpa Förbundsarenans medlemsförbund att utveckla deras finansieringskällor ingår det som en del i paketet att också titta på kostnader. Just bankavgifter är kostnader som är nödvändiga för förbund men i praktiken inte möjliga att påverka. Undersökningen som genomförts visar också tydligt att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.  

Modernisering av synsättet på prissättning 

Undersökningen visar att det finns stora variationer kring kostnader för banktjänster. Det är ett tecken på en bristande förståelse från bankernas sida och att det generellt krävs en ökad förståelse för organisationers kostnadsstrukturer. Kan det vara så att det finns en oförståelse då det gäller civilsamhällets verksamheter, roll och betydelse? Jag menar att det behövs en modernare syn och förhållningssätt då det gäller prissättning och kostnader för föreningars banktjänster. Civilsamhället behöver tillgång till prisvärda och lättillgängliga banktjänster som till sin struktur också stöder organisationers verksamheter.

Att identifiera och erbjuda organisationsspecifika banktjänster är inte bara en investering i civilsamhället utan något som också kan bidra till att minska samhällskostnader i det långa loppet.

Resultaten från undersökningen visar tydligt på ojämlikheter och olika syn på bankavgifter mellan olika organisationer. Vissa organisationer, generellt större organisationer med många anställda, är nöjda med tillgänglighet och prissättning. Samtidigt kämpar andra, särskilt mindre organisationer och de som drivs av frivilliga, med kostnader som de upplever att är oskäliga.

En möjlighet att minska samhällskostnader 

Att identifiera och erbjuda organisationsspecifika banktjänster är inte bara en investering i civilsamhället utan något som också kan bidra till att minska samhällskostnader i det långa loppet. Banker har nu, enligt min åsikt, en unik möjlighet att se över prissättningen när det gäller föreningar. Det kunde gynna hela samhället både nu och i framtiden.

Organisationer har också ett större behov än någonsin att lyfta fram hur kostnaderna påverkar verksamheten. I grunden handlar det inte bara om ekonomisk effektivitet utan också om att främja och stärka det autonoma civilsamhället. Varför skulle vi inte arbeta för att göra detta? 

88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88796_t.jpg

Mia Wikström vald till Förbundsarenans viceordförande

NYHET. Efter en paus på några år gör Mia Wikström comeback i Förbundsarenans styrelse. Hon valdes nu till vice ordförande och vill i styrelsen jobba för de finlandssvenska förbundens gemensamma arena för samverkan.Läs mera »
26.01.2024 kl. 14:00
88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24