Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

02.04.2024 kl. 12:13
INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.

Text: Mari Pennanen

Då Wegelius kammarstråkar (WKS) firade sitt 20-årsjubileum med en praktfull konsert intervjuades personer som haft avgörande roller då orkestern grundades. En av dem var dirigent Anna-Maria Helsing. Hon lyfte fram betydelsen av att som ung få se en bredd, och inse att musiklivet är större än det hon hittills sett i hemknutarna, då hon genom WKS föregångare WKO hade möjlighet att resa till Helsingfors och fick träffa musiker från hela Svenskfinland.

För mig var det scoutingen. Efter att ha varit aktiv i den lokala scoutkåren fanns det som aningen äldre möjligheter till ett bredare perspektiv. Jag fick åka på patrulledarkurser först i Åboland, sedan på olika håll i hela Svenskfinland. Jag fick åka på läger, ibland till och med segla dit. Jag fick åka på förbundets vår- och höstmöten och träffa scouter från alla kårer i Svenskfinland. Jag fick förundras, skratta, lära mig, inse vad lite jag vet, höra dialekter, diskutera fördomar, se platser, smaka på lokala läckerheter och känna hela Svenskfinland riktigt konkret.

Det är genom dessa resor och upplevelser som Svenskfinland skapas och blir en del av identiteten.

Och jag inser att där finns något som är större än mitt personliga engagemang i just den organisation jag var aktiv inom. För mig, liksom för så många andra, är det genom dessa resor och upplevelser som Svenskfinland skapas och blir en del av identiteten. Det kan vara Stafettkarnevalen, körresan, fotbollsturneringen, kongressen, spelmansstämman, Kulturkarnevalen, brandkårslägret, Elevriksdagen, ledarskapskursen, Skolmusik eller något annat.

Fortfarande, eller kanske nu ännu mer än tidigare, behövs fysiska möten. Det behövs bussresor och tågåkande. Dagens unga behöver få uppleva, känna, smaka, dofta, höra. Och det gör de inte genom en skärm. Alla borde få vara aktiva inom någon förening, organisation eller förbund som ger dem möjlighet att få åka till olika hörn av Svenskfinland och där få förundras, förtjusas och göra något tillsammans med andra.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skriver i Ingången-bloggen om aktuella ärenden inom civilsamhället.

90225_t.jpg

Fokus på kärlek inom fundraising

BLOGG. Att lägga fokus på kärlek för att få fler donationer? Projektledare Robert Nilsson bloggar om tankar efter seminarium där de senaste trenderna och forskningen kring fundraising presenterades.Läs mera »
30.05.2024 kl. 09:04
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:07
89896_t.jpg

Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.Läs mera »
02.05.2024 kl. 08:41
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56