Hur tackar förbunden sina aktiva?

13.02.2018 kl. 09:48
I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.

Monica Avellan

”Vi ger ett officiellt tack genom utmärkelser och förtjänsttecken. Mera spontana tack brukar vi sköta med blommor och gymnastikprylar. Inom FSG är en kram och beröm ett ofta använt sätt att ge positiv feedback."

Monica Avellan är ordförande för Finlands Svenska Gymnastikförbund, som jobbar för att sprida upplysning om och väcka intresse för gymnastik och fysisk fostran och gör detta genom att utöva gymnastik i alla dess former, och genom att utbilda gymnastikledare och -tränare, domare, arrangera idé- och inspirationsdagar för ledare av vuxen-, barn- och ungdomsgymnastik.

Patrik Karlsson

”Vi tackar naturligtvis muntligt i olika sammanhang. Till exempel då en styrelsemedlem avgår hör det till normaliteterna att vi ger blommor eller en vinflaska. Någon som har varit med jättelänge kan få en prenika, vi har egna som vi delar ut. Våra medlemsförbund ansöker och styrelsen har också möjlighet att föreslå, vilket är bra för förbunden kommer ibland inte på att de kan föreslå. Vi delar ut förtjänstmärke och förtjänstmärke i guld, och kan också dela ut hedersmedlemskap. Medaljerna brukar vanligtvis delas ut vid sångfesterna eller stora jubileer. Vi har även förbundsmärket, som körer och grupper kan anhålla om.”

Patrik Karlsson är ordförande för Finlands svenska sång- och musikförbund, som är en samlande organisation för musikintresserade finlandssvenskar aktiva i körer, orkestrar och andra grupper.

Lennart Biström

”Det är nog ganska asketiskt. Det brukar bara vara ett ”tack” ungefär när någon avgår från styrelsen eller så. Jag har varit med i styrelsen i tolv år, och nu fjärde året som ordförande, men jag har varit borta från styrelsen i mellan, och fick då ett tack då jag avgick. Det kunde nog vara bättre, tyvärr är det ganska asketiskt. Vår organisation är ”halvt myndighet” och besluter om fördelningen av EU-pengar och vi har en styrelse och ett kansli med tre personer på jobb.”

Lennart Biström är ordförande för Pomoväst, en av 55 Leader-grupper i Finland och med verksamhetsområdet Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt.

Läs också

Förväntningar

 

66108_t.jpg

Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. 
01.11.2018 kl. 15:24
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse.
09.05.2018 kl. 13:25