Paketering och inspiration av ivriga studerande

12.08.2024 kl. 09:25
INGÅNGEN. Tänk dig att du listar en massa utmaningar och ett gäng engagerade högskolestuderande tar sig an dessa utmaningar för att presentera lösningar. Det här fick Förbundsarenan i våras i ett samarbete med Handelshögskolan vid Aaltouniversitetet. Resultatet var konkreta förslag, arbetsglädje, inspiration och öppna dörrar.

Text: Mari Pennanen

Nästan som av en slump, men egentligen tack vare kontakter och nätverk, fick Förbundsarenan i våras möjlighet att fungera som case för Aaltouniversitetets Capstone-kurs. Kursen är för studerande i slutskedet och tanken är att de jobbar med konkreta case för att använda sig av det som de lärt sig under utbildningen.

Fyra grupper valde från en lista med utmaningar och teman som vi sammanställde. Vi valde naturligtvis aktuella teman, både för att det skulle vara intressant för studenterna och också för att få hjälp i vårt arbete.

Processen krävde sist och slutligen rätt lite av oss på Förbundsarenan, men gav desto mer.

Grupperna jobbade under våren inom kursen och hade förstås en involverad lärare, vilket också är en garanti för kvalitet. Vi levererade bakgrundsmaterial, intervjuades och svarade på frågor. I slutet av maj besökte vi Otnäs där grupperna presenterade sina arbeten. Processen krävde sist och slutligen rätt lite av oss på Förbundsarenan, men gav desto mer.

Resultaten

Först och främst resulterade detta samarbete i inspiration och nya idéer. Vissa saker paketerade studenterna på ett nytt och snyggt sätt, till exempel tankar kring rekryteringsprocesser. I vissa fall märktes det att frågorna behandlats ur unga människors perspektiv, i vissa fall att de behandlats av personer utan tidigare kopplingar till civilsamhället. I båda fallen ser jag detta som positivt. Det finns en fara i att bli för insnöad och att vi inom civilsamhället glömmer andra perspektiv, som kan hjälpa oss framåt i arbetet.

Gruppen som jobbade med testamentdonationer levererade analys och jämförelse av modeller i Sverige och Danmark på en nivå som min kollega Robert Nilsson sett som nödvändig för det fortsatta arbetet med testamentsdonationer, men som kräver mer tid än hittills funnits i arbetet. Gruppen presenterade också förslag på fortsatt arbete för att förändra lagstiftningen. Läs mer här.

En grupp jobbade med rekryteringar. Vi behöver de bästa och mest lämpliga personerna för att jobba inom våra organisationer, men rekrytering idag handlar inte bara om att välja rätt utan också att få rätt personer intresserade av att jobba hos oss. Gruppen presenterade förslag på hur vi kan lyfta fram och paketera arbetet. Läs mer här.

Engagemang och att engagera medlemmar och andra målgrupper. En evighetsfråga och en avgörande fråga. Finns det något annat vi kunde testa på? Gruppen sammanställde stöd för hur man kan bygga en kampanj och material för styrelser. Läs mer här.

Den fjärde gruppen jobbade med en framtidsanalys gällande Förbundsarenan. Bland annat lyftes nordiskt samarbete fram som ett sätt att bredda både samarbete och verksamhet. De förslag som lades fram kommer att vara med i arbetet då Förbundsarenan under nästa år firar tioårsjubileum och också ska fundera framåt.

Bonusar från samarbetet

Enligt Hertta Vuorenmaa, kursens ansvariga lärare, har man på Handelshögskolan vid Aalto gått in för en medveten satsning på mer samarbete med civilsamhället, för att bredda kontakten till omvärlden att inte enbart gälla affärslivet. Där passade Förbundsarenan mycket bra in. Att vi fungerar på svenska men kursen är på finska gav också den extra fördelen att studenterna fick tänka till kring hur de arbetar då kunden har ett annat språk än finska. De fick lite språkbad och insikt i Svenskfinland.

En del av studenterna lyfte fram att de är engagerade i föreningar och frivilligarbete, medan andra sade att detta arbete öppnat deras ögon för möjligheterna att både engagera sig frivilligt, och också att det går att jobba inom civilsamhället. Det kan vara något för dem att överväga, både med tanke på deras utbildning men också för att de insåg att det kan vara väldigt meningsfullt – precis som gruppen kring rekrytering lyfte fram: kontakter med studerande lönar det sig att satsa på.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skriver i Ingången-bloggen om aktuella ärenden inom civilsamhället.

92075_t.jpg

Fundraisingtrender 2025 - vilka är de?

BLOGG. Vilka är de stora trenderna inom fundraising 2025, och hur kan vi använda dem för att stärka engagemanget i civilsamhället? Projektledare Robban Nilsson bloggar om trender som kan användas för att skapa engagagemang.
03.01.2025 kl. 14:05
91758_t.jpg

Tiden går fort när man har roligt

BLOGG. Det berömda citatet, “tiden går fort när man har roligt”, lämpar sig väl för att beskriva min tid i Förbundsarenans styrelse. Efter två år som styrelsemedlem lider mandatperioden mot sitt slut och efter en snabb reflektion med facit i hand kan jag inte annat än konstatera att det varit ett roligt och givande uppdrag.
28.11.2024 kl. 11:47
91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?
04.11.2024 kl. 08:14