Nätverk betyder allt då Sonja bygger upp it-stöd också på svenska

30.10.2024 kl. 08:32
BLOGG. Hur är det att jobba med svensk verksamhet inom en finsk organisation? Hur bygger man upp nätverk inom den finlandssvenska förbundsvärlden och skapar kontakter och synergier när såväl man själv som arbetsbilden är ny? Bland annat dessa frågor funderar Sonja Bäckman från Enter ry på i sin blogg.

Text och foto: Sonja Bäckman

Jag jobbar för föreningen Enter ry som koordinator för frivilligverksamheten inom projektet Digi tillsammans. Projektets målsättning är att utveckla och utvidga it-handledningen som ges på svenska samt föreningens svenskspråkiga verksamhet.

Enter har för tillfället fem anställda och jag är föreningens första tvåspråkiga anställda, vilket innebär att det inte funnits organiserad verksamhet på svenska tidigare. I praktiken betyder det att jag inte tog över en arbetsuppgift, utan är tvungen att själv forma mitt arbete. Eftersom det inte finns någon modell för hur jag ska sköta arbetet i min bransch på mitt språk gäller det att vara kreativ, initiativrik och nyfiken för att hitta de egna vägarna.

När jag kom in i en finskspråkig förening som svenskspråkig var det naturligt att översättning blev en viktig del av mitt arbete. Det finns redan mångsidigt material på finska som lämpar sig precis lika bra att användas på svenska, men det har bara inte funnits på svenska. Därför har min uppgift blivit att försöka få den svenskspråkiga sidan att hinna i kapp med den finskspråkiga, till exempel vad gäller hemsidan, marknadsföring och självstudiematerial.

Jag vet inte om jag någonsin varit i ett finskspråkigt sammanhang där alla är så positivt inställda och entusiastiska till det svenska språket.

Mina kolleger har varit helt fantastiska och jag vet inte om jag någonsin varit i ett finskspråkigt sammanhang där alla är så positivt inställda och entusiastiska till det svenska språket. Det har känts uppmuntrande att som en i minoritetsbefolkningen höra att majoriteten upplever att det är viktigt att man ska få samma stöd och hjälp på svenska som man får på finska också i den här frågan.

Ett spår jag har fått utforska är nätverken på svenska inom mitt eget område, det vill säga digistöd för seniorer. På finska sidan finns det motsvarande föreningar runt om i landet som jobbar med samma sak. Dessa föreningar bildar ett nätverk. Dessutom finns det olika diginätverk på finska, där olika instanser tillsammans funderar på hur man kan erbjuda digistöd för seniorer. I mitt arbete är jag på jakt efter andra svenskspråkiga aktörer att samarbeta och nätverka med, men än så länge har det inte kommit emot sådana som fungerar på svenska i Finland.

Man kan ha mycket nytta av att samarbeta och nätverka med etablerade, finskspråkiga, aktörer i civilsamhället.

Fördelen i mitt sökande har helt klart varit att jag haft en modell från den finska sidan. Jag har kollat upp vilka aktörer det finns som fungerar på finska och kunnat orientera mig efter dem för att ta reda på om det finns något motsvarande på svenska.

För aktörer som fungerar helt och hållet på svenska skulle jag uppmuntra till att våga öppna mot de finskspråkiga aktörerna som sysslar med samma eller liknande saker. Mycket är redan gjort och det är onödigt att behöva uppfinna hjulet på nytt. Man kan ha mycket nytta av att samarbeta och nätverka med etablerade, finskspråkiga, aktörer i civilsamhället.

Fungerande nätverk kan i bästa fall ge nya infallsvinklar och idéer till verksamheten, utbyte av tankar samt inspiration till det egna arbetet. Det här har jag fått uppleva på finska sidan, hur jag gått hem från en tillställning full av inspiration och nya idéer. Dessutom kan man dela med sig av kunskap, praktiska tips och diskutera vad som fungerat och vad som inte gjort det och lösa problem tillsammans. Det kan jag sakna, att också hitta ett liknande sammanhang på svenska sidan. Tillsammans kan man uppnå mer!

Det gäller att ta tyglarna i egna händer och skapa egna lösningar. Självklart kan det vara till hjälp att organisationer som Förbundsarenan hjälper till med att sammanföra personer i samma bransch.

Vad behövs då för att hitta dessa nätverk eller aktörer? Ett stort arbete, tänker jag. Jag vet att det inte finns större nätverk och kanske inte så många aktörer i min bransch heller. Mitt jobb är att leta upp dem och sammanföra dem. Just nu jobbar jag i arbetsgrupp som planerar ett nätverksevenemang. Det gäller att ta tyglarna i egna händer och skapa egna lösningar. Självklart kan det vara till hjälp att organisationer som Förbundsarenan hjälper till med att sammanföra personer i samma bransch.

Sonja Bäckman jobbar för föreningen Enter ry som koordinator för frivilligverksamheten inom projektet Digi tillsammans. Sonja deltog under våren i Päivää-God dag projektets första Förbundsforum: stöd på svenska-träff.

91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?
04.11.2024 kl. 08:14
91159_t.jpg

Delningskultur – mer än bara carpool

INGÅNGEN. Hur kan civilsamhället tänka om när det gäller samarbete, att dela och lyfta varandra? Förbundsarenans verksamhet är i sig ett exempel på att jobba för att bygga en delningskultur. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen bloggar om tankar efter en nordisk workshop.
03.10.2024 kl. 12:29