Hur har vi lyckats som samarbetsförbund?

30.10.2020 kl. 06:21
PÅ BORDET. SAMS firar sitt tioårsjubileum denna höst. Tf. verksamhetsledare Ilona Salonen skriver i kolumnen om hur organisationen som en del av jubileumsåret undersöker hur de lyckats som samarbetsorganisation.
Text: Ilona Salonen
Foto: Jakke Nikkarinen
 

SAMS firar sitt tioårsjubileum denna höst. I tio år har vi fungerat som en samarbetsorganisation för den finlandssvenska funktionshinderrörelsen. Som en del av vårt jubileumsår har vi valt att undersöka hur vi har lyckats som samarbetsförbund. Vi är i gång med en utvärderingsprocess där en extern utvärderare tar en närmare titt på SAMS som organisation och analyserar våra verksamhetsformer och vår roll på fältet.

Personligen tycker jag att utvärderingar och analyser av genomslagskraft är väldigt intressanta att se på när vi vill blicka framåt och skapa förändring. Jag blir alltid ivrig när det ges en möjlighet för att tala utvärdering och analys av verksamhet.

Självklart går det inte att ha mätbara resultat och effekter inom mycket vi gör, men vi kan alltid själva välja vilka mätare vi använder och få fram hur vår verksamhet skapar förändring. Jag välkomnar alltid initiativ som handlar om hur vi ska försöka utveckla vår verksamhet och organisation till något bättre, fast det kan betyda förändringar i hur vi jobbat hittills. När vår värld och verksamhet är mitt i undantagsläget, är det kanske just rätt tidpunkt att tänka om och rucka på gamla beteendemönster.

Det är alltid bra för organisationer att stanna upp med jämna mellanrum och fundera vart vi är på väg. En ung organisation som SAMS är flexibel och kan välja att omprioritera vid behov. Organisationer speglas också i den tid vi lever i och det har hänt mycket på vårt fält under de senaste tio åren. En av de förändringar vi ser är synen på funktionsvariation och hur ratificeringen av FNs funktionshinderkonvention syns i lagarna som stiftas efter ratificeringen. Människosynen har förändrats i samhället och funktionshinderrörelsens arbete syns på många fronter.

SAMS grundades av våra medlemsförbund för att effektivera den gemensamma intressebevakningen och förhindra alla former av utanförskap och isolering. Målet var att uppnå ett samhälle för alla och verka tillsammans i gemensamma och övergripande frågor. Man ville att den gemensamma insatsen skulle påverka allmänhetens attityder till personer med funktionsnedsättning.

Nu när det gått tio år, har vi valt att utvärdera. Medlemsförbunden har blivit hörda kring deras uppfattning och erfarenheter om SAMS. Vi ville veta hur ser de ser på SAMS, en intresseorganisation som de själva grundat. Hur ser de på samarbetet och på vår verksamhet? I vilken riktning skulle de vilja att SAMS utvecklas? Vi vet inte ännu vad den externa utvärderingen visar, men vi vet redan nu att resultatet kommer att påverka hur vi strategiskt utvecklar SAMS.

När vårt förbund grundades så var det viktigt att skapa dialog mellan olika grupper inom funktionshinderområdet och samla fältet. En fortsatt dialog är ju en förutsättning för att vi ska vara sams också de kommande tio åren. 

Ilona Salonen är tf. verksamhetsledare för SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder. Hon är sociolog, arbetshandledare och organisationsutvecklare och har haft nytta av alla dessa utbildningar när hon lett SAMS genom coronatiden.

Läs också

På bordet: Nätverk viktigast av allt av Siru Lönnqvist

På bordet: Stormen och vi av Lena Höglund