Text: Mari Pennanen
I Förbundsbarometern kommer det fram att många av Studieförbundets medlemsförbund redan samarbetar med många av Studieförbundets andra medlemmar. Samtidigt kommer det också fram att samarbete kan vara krävande. Det nordiska samarbetet koordineras av många finlandssvenska förbund. En detalj som jag fäst mig vid, är att det är vanligt inom nordiska nätverk att frikostigt dela med sig – ”för vi konkurrerar ju inte”. Om ett förbund i ett nordiskt land kommit på något bra sätt att göra något eller en lyckad kampanj, så berättar man öppet om detta och de andra kan fritt kopiera och göra samma sak i sitt land. Det är ju strålande – det vinner alla på.
Jag skulle gärna se samma fenomen i Svenskfinland, men märker att jag innan jag ens skriver det automatiskt tänker att nej, det går ju inte... Eller vänta nu. Det går visst, och de finlandssvenska förbunden gör redan det här. Man tittar hur andra gör, kopierar, anpassar och gör på sitt sätt. De goda idéerna plockas nog också av andra förbund i Svenskfinland. Kunde det här göras ännu mer strukturerat och öppet? En fara är om det upplevs att man stjäl idéer, tar över eller gör det på ett fult sätt då man kopierar goda idéer och modeller. En viktig del av samarbete är att man ger credit åt dem som gjort jobbet.
Studieförbundet har redan bevisligen bidragit till ökat samarbete, då till exempel personer som deltagit i våra nätverksträffar berättat att de kommer att kopiera något som de hört om av någon från ett annat förbund. Det handlar ofta om små saker, men redan det är en bra början. Studieförbundet strävar efter att vara en gemensam plattform och vi har i nätverksverksamheten en utmärkt plattform både för att dela med sig och för att be om modeller och tips. Alla inom de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna är välkomna med i nätverken. Nu bjuder vi dessutom in er till Förbundsrummet, som kommer att bli en branschtidning för förbunden, där vi bjuder på impulser, inspiration och idéer.
Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.
Nödutgången: ”Ingen behöver älska ett förbund, men ett förbund behöver älska sina medlemmar.” Svenska studieförbundets ordförande Micaela Romantschuk på Förbundsbarometerns utgivningstillfälle den 5 april.