Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.

Text: Julia Hemgård

Harriet Sundholm jobbar som utvecklings- och utbildningsansvarig på Finlands Svenska 4H, men hon sitter även med i Studieförbundets styrelse, något hon inte ser som ett bekymmer, snarare en bedrift:

- Det finns så mycket jag önskar lyfta fram eftersom styrelsearbetet har gett mig så oerhört mycket. Varje möte utgörs av inspiration och väcker tankar och idéer. Samtidigt som jag fått en större förståelse för förbundsvärlden, dess utmaningar och möjligheter, säger Harriet.

Harriet Sundholm ler i höstsolen.

Harriet poängterar även aspekten kring samarbete och liknar styrelsearbetet vid ett lärorikt och roligt lagspel. Men framför allt poängterar hon betydelsen av att kunna vara med och påverka verksamheten i förbundsvärlden:

- Studieförbundet är en viktig plattform för förbundssamverkan, att sitta med i styrelsen ger en möjlighet att påverka denna verksamhet och fatta beslut som berör förbundsvärlden.

Finlands Svenska Andelsförbunds VD Kari Huhtala uppskattar möjligheten att kunna vara med och påverka Studieförbundets verksamhet genom strategiarbete, och uppmanar andra som är intresserade av förbundsvärlden och dess framtid att ställa upp i valet.

- Vill du vara med och påverka förbundsverksamheten – ställ upp!

Kari Huhtala.

 

- Styrelsearbetet handlar givetvis om att ha tid att engagera sig i ett annat förbunds verksamhet, samtidigt som de andra styrelsemedlemmarna ger en så mycket kunskap, och detta väger mycket mer, förklarar Harriet.

Även Kari är extra tacksam över de nya bekantskaperna han stiftat under sin tid i styrelsen:

- Jag har fått ett helt nytt nätverk. Genom att sitta med i Studieförbundets styrelse har jag kommit i kontakt med kollegor från olika förbund och organisationer som jag annars inte samarbetar med, och tack vare nätverket har jag kunnat utnyttja deras kunnande i olika frågor i mitt eget arbete.

Styrelseuppdraget är med andra ord mycket mer än att ta sig igenom mötesprotokoll, och om vi ska tro Harriet och Kari ger uppdraget även betydligt mer än vad det tar.

Känner du någon lämplig kandidat eller är du själv hugad att ta dig an nya utmaningar, och berika ditt kunnande – läs mer om hur man nominerar till styrelsen här.