Text: Mari Pennanen
Bild: Tunaberg, ett av seniorhemmen som är medlem i GeRo. Foto: Roland Öster.
- Förbundet har 18 medlemshem och förbundets främsta uppgift är att göra det lättare för anhöriga att hitta information om svenska privata seniorhem. När någon ser att ens förälder eller anhörig inte klarar sig hemma längre är det för många tungt. Genom vår sajt seniorhem.fi och gemensamma annonser sprider vi information om medlemshemmen och vi pratar med anhöriga och informerar, berättar Annika von Schantz.
Hon är sekreterare i GeRo, som inte har någon anställd. Verksamheten sköts av en styrelse, som består av föreståndare och verksamhetsledare på medlemshemmen samt andra engagerade. GeRo:s arton medlemshem drivs av stiftelser. Förutom informationsbiten är även nätverkande och kollegialt stöd viktigt, liksom gemensamma utbildningar och seminarier.
- Många föreståndare är ganska ensamma i sitt arbete. För några år sedan hade föreståndarna gemensam arbetshandledning och efter att det slutade så har en del av oss fortsatt träffas. Vi märker att stort behov av att få stöd och hjälp av varandra. Också gemensamma utmaningar kommer fram när vi träffas, säger Annika.
Förbundet har också agerat vidare i frågor som är gemensamma, till exempel har många haft utmaningar i att rekrytera svenskspråkiga vårdare. Tillsammans har seniorhemmen varit i kontakt med vårdutbildningar, vilket är effektivare än om hemmen var för sig gjorde samma sak.
- De flesta av seniorhemmen drivs av stiftelser med ingen eller få anställda. Genom medlemskap i Förbundsarenan hoppas vi på information om vad som är aktuellt i förenings- och stiftelsesektorn. De finlandssvenska nätverken är guld värda, säger Annika, som också är ordförande från Sjuksköterskeföreningen i Finland och genom den organisationen känner till Förbundsarenans verksamhet.