Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Att skapa en stark delningskultur, där organisationer aktivt delar med sig av såväl framgångsrika lösningar som utmaningar, är en central fråga för mig. I oktober samlade företaget iRaiser representanter från ett trettiotal organisationer i Finland för ett halvdagsevenemang med fokus på delning av arbetssätt och erfarenheter kring medelsinsamling. Det var andra gången som detta evenemang arrangerades i Helsingfors.

Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver och den här typen av evenemang ger en möjlighet för deltagare att öppet dela med sig av sina processer och frågor. Här några exempel som lyftes fram där jag tänker att många finlandssvenska förbund också kan ha nytta av.

Paraply-insamlingslov

Ett exempel på nytänkande kring insamlingslov kom från Seta ry, som delade med sig av sin resa mot ett så kallat paraply-insamlingslov.

Denna process, som inleddes för sex år sedan, genererar nu årligen 10–12 procent av organisationens totala intäkter. Ett paraply-insamlingslov kan beviljas när en organisation samlar aktörer inom samma sektor under sitt tillstånd. För Seta innebär det att de ansvarar för lovet, infrastrukturen och att fördela inkomna donationer till den medlemsförening som donatorn vill understöda. Denna modell är enligt Seta ett resurseffektivt sätt för dem och deras medlemsorganisationer att arbeta med medelsinsamling.

Nytt koncept för månadsgivare

Sydänliitto berättade om sin förnyelseprocess för att locka fler regelbundna (månads-) givare, som startade för några år sedan. En viktig framgångsfaktor blev att anpassa informationen till månadsgivarna, med innehåll som intresserar dem. Genom en enkät framkom att många månadsgivare ville läsa personliga berättelser från människor som lever med hjärtsjukdomar. Dessutom uttryckte flera att de uppskattade möjligheten att se hur deras donationer faktiskt används.

Tack vare feedbacken kom Sydänliitto att lansera frukostträffar för månadsgivarna – ett uppskattat koncept där deltagarna inte bara får se donationernas effekt utan även lär sig om hjärtsjukdomar, behandlingar och förebyggande åtgärder. Sedan detta koncept infördes har antalet månadsgivare ökat markant.

Influencers som draghjälp

En växande trend inom insamlingsarbete är att använda influencers för att nå nya målgrupper via sociala medier. Under evenemanget lyftes flera exempel på hur influencers bidragit till att både värva nya medlemmar och samla in pengar till organisationer.

Deras arbete kombineras ofta med nyhetsbrev som har innehållsfokus och evenemang. Att arbeta med influencers för att få draghjälp lyftes som något som har stor potential framöver.

Peer-to-peer fundraising: Engagera privatpersoner

Avslutningsvis lyftes peer-to-peer fundraising som en växande trend. P2P-fundraising är en metod där organisationer uppmuntrar privatpersoner att samla in donationer till förmån för organisationen. Privatpersoner, och företag, blir så att säga ”fundraising partners” till organisationer.

Ett typiskt exempel är en födelsedagsinsamling där en person väljer att samla in pengar till förmån för en organisation i stället för att få presenter. För att marknadsföra P2P-fundraising brett till allmänheten krävs dock ett insamlingslov, men om insamlingen sker enbart bland medlemmar behövs inget insamlingslov.

För organisationer kan det kännas nytt eller ovant att be medlemmar om extra stöd i form av donationer.

Genom att erbjuda möjligheten att skapa egna insamlingar, exempelvis vid födelsedagar, för medlemmar blir fokus inte ”bara” att be om pengar utan att organisationen tillsammans med sina medlemmar jobbar för att stöda organisationens arbete.

Den här typen av evenemang, där organisationer delar idéer, arbete och processer kring insamlingsarbete erbjuder goda möjligheter för civilsamhället att utvecklas tillsammans. Håll utkik på vår hemsida och våra Facebook grupper där vi informerar om motsvarande framtida evenemang.

I Finansieringsfunderingar-bloggen skriver projektledare Robert Nilsson om vad arbetet med olika finansieringskällor för förbunden får honom att fundera på.