Den ljusnande framtid är vår

08.06.2017 kl. 10:45
INGÅNGEN: Sommaren står för dörren och samtidigt som det för många förbund betyder en tid att pusta ut, så är försommaren och augusti ofta intensiva planeringsperioder. Verksamhetsplanen för år 2018 börjar ta form, om den inte redan är ganska långt klar. Men hur vet vi vad år 2018 borde innehålla?

Text: Mari Pennanen

Deltagarna i projektet Hälsa3 och ett gäng verksamhetsledare från olika förbund och centralorganisationer deltog i slutet av maj i föreläsningen ”Glädje och passion - framtidens viktigaste arbetskompetenser. Hur kommer arbetslivet utvecklas och se ut i framtiden?” med futuristen Niko Herlin. Enligt honom är en ledares viktigaste uppgift att drömma om olika framtider. Många tänker att framtiden är något som sker och att vi får se hur det blir, men enligt Herlin är det vi som skapar framtiden genom aktiva val. Vi skapar vår egen framtid.

Samma sak säger Tarja Ketola, som på seminariet ”Järjestöt tulevaisuuteen” presenterade sin doktorsavhandling ”Strategiatyöstä tulevaisuustyöhön”. Vi kan inte veta hur framtiden ser ut, men vi kan påverka den. Och viljan att påverka framtiden är stor inom idéburna organisationer. Ketola lyfte också fram att medborgarorganisationerna är otroligt mångfacetterade och komplicerade när det gäller framtidsarbete, eftersom det finns så många olika bitar att ta i beaktande. Exempelvis ett företag som utgår från vinst i pengar är lättare att leda, än en medborgarorganisation som bygger på bland annat värderingar, en kollektiv identitet och kultur. Dessa bitar handlar om känslor, och då blir det svårare.

Det känns både bra och skrämmande att det är vi som skapar vår framtid. Studieförbundets styrelse samlades till en utvärderings- och planeringsdag i början av juni och diskuterade ivrigt Studieförbundets verksamhet. Många av våra medlemmar har liknande utmaningar, och också liknande lösningar. Därför kommer vi att som ett stöd till medlemmarna fortsätta med nätverksverksamheten, där personer med liknande uppgifter i olika förbund får möjlighet att träffas och diskutera olika teman. Vi kommer också att fungera som en plattform för många gemensamma ärenden, och stöda förtroendevalda, för att nämna några saker. Studieförbundets vision är att förstärka medlemsförbundens kapacitet genom att frigöra deras resurser till den egna kärnverksamheten. Vi vill skapa en framtid där förbunden i Svenskfinland mår bra och kan koncentrera sig på sin egen kärnverksamhet, utgående från sitt syfte.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Skriv alltid in en så kallad ”moka-marginaali” i kalendern, åtminstone den tid det tar om bussen inte kommer eller om datorn låser sig.” Kommentar från publiken på seminariet Ajatuksia ajanhallintaan 5.6.2017 (ordnades av YTN Järjestöala).

65642_t.jpg

Syns vi inte så finns vi inte

INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.Läs mera »
05.10.2018 kl. 11:02
64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.Läs mera »
20.08.2018 kl. 13:55
60243_t.jpg

Tidskrifternas juridiska frågor

PÅ TAPETEN: Vad har förbundens tidskriftsredaktörer för rättigheter och skyldigheter? Vem bestämmer vad när det gäller förbundets medlemstidning? Gäller journalistreglerna också tidskrifterna? Tytti Oras, jurist vid Journalistförbundet, reder ut frågetecknen.Läs mera »
03.10.2017 kl. 11:30
60216_t.jpg

Personlig profilering i sociala medier

PÅ TAPETEN: Hur kan en organisations profil och rykte stärkas av nyckelpersoners aktivitet i digitala kanaler? Konsult Tom Westerén gav råd på vägen åt ett gäng verksamhetsledare.Läs mera »
02.10.2017 kl. 11:00
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01