Syns vi inte så finns vi inte

05.10.2018 kl. 11:02
INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.

Text: Mari Pennanen

Senaste frukostträff för informatörsnätverket hade temat Wikimedia. Heikki Kastemaa, ordförande för Wikimedia Finland, presenterade Wikimedia och gav en diger bakgrund till varför det är viktigt även för förbund att se till att det finns artiklar på Wikipedia. Wikimedias målsättning är en värld där alla människor fritt kan ta del av och dela all information.

Ett sätt att synas, också för förbund, är på Wikipedia och helst med uppdaterad information. Wikipedia är en av giganterna på nätet.  Wikipediaartiklar kommer ofta högt upp på Google-sökningar och har hög tillförlitlighet. Det var också orsaken till att temat togs upp inom informatörsnätverket. Det som kom fram i diskussionerna var behovet av få personer att jobba med detta. Wikipedia bygger på att frivilliga skriver och editerar artiklar. Som Kastemaa konstaterade, är steget att gå från läsare till att gå in och skriva och redigerar artiklar stort. Wikimedia Finland arbetar därför med att ordar skrivstugor, där flera samlas för att jobba tillsammans med ett visst ämne. Han lyfte också fram att det är flest män som skriver och redigerar, vilket också påverkar innehållet.

Att se till att det finns artiklar om ens förbund och andra, för verksamheten relevanta teman (nyckelpersoner, platser, föreningshus, teman och så vidare) på Wikipedia är alltså ett sätt att jobba för att synas. Arbetet med att synas tar aldrig slut, på samma sätt som världen aldrig blir färdigt förbättrad. Men de finlandssvenska förbunden bidrar starkt till att dag för dag göra världen till en bättre plats och vi jobbar alla med att även synliggöra det fina arbete som görs. Kanske förbunden kan hitta eldsjälar som kan bli ivriga förbunds-wikipedianer?

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

 

Läs också

Ingången: Var står Studieförbundet nu?

Ingången: Lyckliga vi till föreningarna gå.

64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.Läs mera »
20.08.2018 kl. 13:55
60243_t.jpg

Tidskrifternas juridiska frågor

PÅ TAPETEN: Vad har förbundens tidskriftsredaktörer för rättigheter och skyldigheter? Vem bestämmer vad när det gäller förbundets medlemstidning? Gäller journalistreglerna också tidskrifterna? Tytti Oras, jurist vid Journalistförbundet, reder ut frågetecknen.Läs mera »
03.10.2017 kl. 11:30
60216_t.jpg

Personlig profilering i sociala medier

PÅ TAPETEN: Hur kan en organisations profil och rykte stärkas av nyckelpersoners aktivitet i digitala kanaler? Konsult Tom Westerén gav råd på vägen åt ett gäng verksamhetsledare.Läs mera »
02.10.2017 kl. 11:00
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01
58789_t.jpg

Den ljusnande framtid är vår

INGÅNGEN: Sommaren står för dörren och samtidigt som det för många förbund betyder en tid att pusta ut, så är försommaren och augusti ofta intensiva planeringsperioder. Verksamhetsplanen för år 2018 börjar ta form, om den inte redan är ganska långt klar. Men hur vet vi vad år 2018 borde innehålla?Läs mera »
08.06.2017 kl. 10:45