Hemska hemsidor och motiverade människor

09.05.2018 kl. 13:30
PÅ BORDET. Som praktikant har jag har hunnit se en hel del av denna mosaik vi kallar Svenskfinland och förbundsvärlden. Förbunden gör ett fantastiskt jobb med de resurser de har, men det finns saker att förbättra.

Text: Laura Oksanen

Foto: Frida Lönnroos

Jag har fått gå på en hel drös olika tillställningar och workshops under min praktik, alla av varierande slag. Ibland har jag nästan somnat efter att ha lyssnat en timme på en utläggning av självklarheter och ibland har jag gått som på moln på grund av nya idéer och inspirerande talturer. Det där med att tala om relevanta saker verkar inte vara något som alla har koll på, något som förvånar mig lika mycket varje gång.   

Under dessa tre månader har jag stött på personer som inte verkar ha någon större självinsikt eller tanke bakom sitt arbete, och som inte verkar ha någon drivkraft att utveckla det eller att tänka om. Å andra sidan har jag träffat människor som med stor arbetsmotivation och inre gnista vill utveckla sitt förbund och målmedvetet arbetar för att möta tidens krav och omställningar, något som alltid är lika kul att se och som fyller mig med framtidstro.    

Då jag under min praktik surfade runt på förbundens hemsidor i jakt på faktureringsadresser upplevde jag till min förvåning känslospektrets båda ytterligheter. Jag kved till av förfäran vid synen av vissa hemsidor och suckade av beundran vid synen av andra. Och det hängde inte ihop med förbundens storlek. Nej, både stora som små förbund verkade ha glömt det där med att ha en funktionell och lockande hemsida för att locka människor, medan andra tydligt genomfört en storsatsning på sina sidor.   

Trots att detta nu låter väldigt negativt, så är ändå de positiva upplevelserna av förbundsvärlden betydligt fler än de negativa, och jag vill på inget sätt nedvärdera det stora arbete som förbunden gör. Jag har stor respekt för alla som med små resurser arbetar och utvecklar sitt förbund.   

Men om det är något som jag lärt mig som praktikant så är det att det gäller för alla att tänka över sig själv och sitt arbete ibland. Sitt syfte, sin motivation, vad man vill nå, hur man kan göra saker bättre, vad som är ändamålsenligt. Inte alltid bara på strategisk nivå, utan också på personlig. Såklart finns det många som redan funderar på allt detta, det är inte på något sätt något nytt som jag kommer med. Men det känns som om det fortsättningsvis är något som är relevant och som alla därför bör ha i åtanke. 

Läs också

På bordet: Förändringarnas vindar blåser friskt

64363_t.jpg

Landskapsreformen och räddningsväsendet

PÅ BORDET. Landskapsreformen betyder stora förändringar även för räddningsväsendet. Finlands svenska brand- och räddningsförbund försöker se möjligheter i förändringarna, som inte borde märkas för invånarna, skriver Roger Roos.Läs mera »
07.06.2018 kl. 07:30
63301_t.jpg

Förändringens vindar blåser friskt

PÅ BORDET. Finlands Svenska Idrott har flyttat till nyrenoverade utrymmen och samtidigt flyttat ihop med över 50 andra idrottsorganisationer. Jeanette Harf skriver om oro inför förändringar.Läs mera »
04.04.2018 kl. 14:34
62752_t.jpg

Gemenskap via föreningslivet

PÅ BORDET. Också Ekonomföreningen Niord funderar över sjunkande medlemsantal. Verksamhetsledare Catarina Söderström reflekterar över orsakerna.Läs mera »
06.03.2018 kl. 12:59
62371_t.jpg

Folkdräkter, förskolor och festförberedelser

PÅ BORDET. År 2018 har börjat med buller och bång på Brage. Ringlekar med förskolebarn, seminarium kring folkdräkter och strategiarbete - verksamhetsledare Karin Pedersen trivs i Bragehemmet.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:56
61972_t.jpg

Rent mjöl i påsen

PÅ BORDET: Konsumentarbetet är i allra högsta grad intressebevakning för de finlandssvenska matproducenterna, skriver Mia Wikström, informatör på böndernas intresseorganisation SLC, efter att nyligen blivit tvungen att igen fundera vad hon egentligen gör i sitt arbete.Läs mera »
18.01.2018 kl. 11:13
61436_t.jpg

Alla har rätt till ett värdigt liv

PÅ BORDET. I skrivande stund väntar jag på besked från utrikesministeriet för finansieringen av utvecklingssamarbetet för nästa år, skriver Jani Edström, ordförande för Frikyrklig samverkan FS.Läs mera »
05.12.2017 kl. 09:27
61240_t.jpg

Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp

PÅ BORDET: Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för, skriver Matilda Hemnell.Läs mera »
23.11.2017 kl. 11:11
61108_t.jpg

Papper och arbetsglädje

PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.Läs mera »
15.11.2017 kl. 15:46