Är allt föreningsliv bra?

13.01.2020 kl. 08:38
INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.

Text: Mari Pennanen

Föreningsverksamhet förknippar jag med frivillighet, demokrati, att göra tillsammans, verksamhet för ett ideellt syfte, jämställdhet och att ha roligt tillsammans. I mitt arbete med de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna hör jag dagligen om fina exempel på detta. Men även föreningar kan missbrukas eller användas för ett syfte som till exempel inte bygger på fred, demokrati och jämställdhet. Under #metoo hördes även röster om vad som skett inom föreningar och förbund. Civilsamhället är inte en egen värld utan en del av samhället.  

För första gången vill finländska myndigheter förbjuda verksamhet med hänvisning till föreningslagen. En rättegång mot en verksamhet som enligt polisen är ”den mest skadliga kriminella grupperingen i Finland” pågår. Hbl skriver att det är första gången ett mål drivs för att förbjuda kriminellt gäng med hänvisning till föreningslagen (läs artikeln från 8.1.2020 här)

I Sverige har en utredning om demokrativillkor för bidrag till civilsamhället gjorts. Man har tagit fram och arbetar på villkor som ska uppfyllas för att en organisation ska få statsbidrag. Demokrativillkoret ska säkerställa att en organisation som har en verksamhet som strider mot samhällets grundläggande värderingar om respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter inte beviljas bidrag, läs mer här.

Att man i Sverige tagit fram demokrativillkor hänger ihop med frågan vad skattemedel får och bör användas till. Det är inget nytt att all organisering och alla föreningar inte har fredliga avsikter, men efter flera exempel där verksamhet som inte följer samhällets allmänna värderingar fått bidrag, har man velat se över hur bidrag ska fördelas.

Verksamhet inom civilsamhället är en otroligt viktig del av samhället. Men inom vår sektor, precis som inom alla andra, kan saker missbrukas. Jag tror det är viktigt att värna om värderingarna och kontinuerligt se över att värderingarna och det ideella syftet vi arbetar för är förankrat. Och kontinuerligt arbeta för att nå fler med den slags verksamhet som stöder och bygger upp demokrati, jämställdhet och fred.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

Läs även

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

Ingången: Förbundens förtroendevalda i fokus

 

73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
72965_t.jpg

Förbundsverksamhet på distans

INGÅNGEN. Evenemang ställs in eller skjuts fram. Möten ordnas på distans. Verksamhet formas om. De finlandssvenska förbunden har liksom resten av världen snabbt fått lov att anpassa sig till en annorlunda vardag. Även i undantagstider är engagemanget avgörande.Läs mera »
02.04.2020 kl. 11:52
72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52