Text: Mari Pennanen
Traditionellt har folkrörelsernas uppgift varit att vara språkrör för medlemmarna. För många förbund är intressebevakning och påverkansarbete en av grunduppgifterna. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) där Förbundsarenan är medlem har undersökt hur organisationer upplever sin roll och delaktighet i den offentliga förvaltningens berednings- och beslutsprocesser (läs mer här). Resultatet visar att många upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det finns förstås utmaningar. En utmaning är att organisationer ofta tillfrågas i ett sent skede av processen, och att många saker då redan är så långt beredda att det endast går att påverka detaljer.
Det här lyfts också fram i Exit- och återuppbyggnadsarbetsgruppens rapport, fas 2. Förbundsarenan hade där möjlighet att delta i ett hörandetillfälle i arbetet med rapporten. I rapporten konstateras att statsförvaltningen bör skapa hållbara processer för kontinuerlig dialog med medborgarorganisationer om beredning av olika ärenden och dialogen bör föras före eller i inledande skedet av beredningen, så att utlåtanden inte är den enda metoden som används.
Förbundsarenans påverkansarbete har den här våren tagit flera stora steg framåt. Vi har både fått fler förfrågningar om att delta i olika processer och den arbetsgrupp som styrelsen tillsatt för att fundera på Förbundsarenans påverkansarbete har hunnit långt gällande tankar kring på vilka sätt Förbundsarenan ska arbeta gällande påverkansarbte. Ett nytt nätverk har startats, och på den första träffen deltog 18 personer. I diskussionerna märktes samma sak, dvs. att organisationer nog upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det kräver resurser och långsiktigt arbete.
Det är helt avgörande för det svenska språket och kulturen i Svenskfinland att förbunden hörs och tar plats. Genom att påverkare från olika förbund nätverkar med kollegor inom andra förbund kan vi både sprida information och stöda varandra i ett arbete som är krävande och som aldrig blir helt färdigt. Tillsammans bildar de finlandssvenska förbunden en mäktig röst i samhället. Och hela Finland mår bättre om den rösten är stark och hörs bra.
PS. Konkreta röster från Svenskfinland hörs i Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds projekt Svenskfinlands största virtualkör. Mäktigt! Kolla här.
Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.