De finlandssvenska förbundens röster

04.06.2020 kl. 08:26
INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.

Text: Mari Pennanen

Traditionellt har folkrörelsernas uppgift varit att vara språkrör för medlemmarna. För många förbund är intressebevakning och påverkansarbete en av grunduppgifterna. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) där Förbundsarenan är medlem har undersökt hur organisationer upplever sin roll och delaktighet i den offentliga förvaltningens berednings- och beslutsprocesser (läs mer här). Resultatet visar att många upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det finns förstås utmaningar. En utmaning är att organisationer ofta tillfrågas i ett sent skede av processen, och att många saker då redan är så långt beredda att det endast går att påverka detaljer.

Det här lyfts också fram i Exit- och återuppbyggnadsarbetsgruppens rapport, fas 2. Förbundsarenan hade där möjlighet att delta i ett hörandetillfälle i arbetet med rapporten. I rapporten konstateras att statsförvaltningen bör skapa hållbara processer för kontinuerlig dialog med medborgarorganisationer om beredning av olika ärenden och dialogen bör föras före eller i inledande skedet av beredningen, så att utlåtanden inte är den enda metoden som används.

Förbundsarenans påverkansarbete har den här våren tagit flera stora steg framåt. Vi har både fått fler förfrågningar om att delta i olika processer och den arbetsgrupp som styrelsen tillsatt för att fundera på Förbundsarenans påverkansarbete har hunnit långt gällande tankar kring på vilka sätt Förbundsarenan ska arbeta gällande påverkansarbte. Ett nytt nätverk har startats, och på den första träffen deltog 18 personer. I diskussionerna märktes samma sak, dvs. att organisationer nog upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det kräver resurser och långsiktigt arbete.

Det är helt avgörande för det svenska språket och kulturen i Svenskfinland att förbunden hörs och tar plats. Genom att påverkare från olika förbund nätverkar med kollegor inom andra förbund kan vi både sprida information och stöda varandra i ett arbete som är krävande och som aldrig blir helt färdigt. Tillsammans bildar de finlandssvenska förbunden en mäktig röst i samhället. Och hela Finland mår bättre om den rösten är stark och hörs bra.

PS. Konkreta röster från Svenskfinland hörs i Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds projekt Svenskfinlands största virtualkör. Mäktigt! Kolla här.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

 

73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
72965_t.jpg

Förbundsverksamhet på distans

INGÅNGEN. Evenemang ställs in eller skjuts fram. Möten ordnas på distans. Verksamhet formas om. De finlandssvenska förbunden har liksom resten av världen snabbt fått lov att anpassa sig till en annorlunda vardag. Även i undantagstider är engagemanget avgörande.Läs mera »
02.04.2020 kl. 11:52
72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
71694_t.jpg

Är allt föreningsliv bra?

INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.Läs mera »
13.01.2020 kl. 08:38
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52