Mentorix

Förbundsarenan är den gemensamma arenan för förbunden att agera tillsammans. Förbundsarenan stärker förutsättningarna för förbudnen att utvecklas och verka enligt sina egna syften coh svara mot aktuella behov. Genom mentorskapsprogrammet Mentorix erbjuder vi stöd till förbundens anställda och förtroendevalda i arbetet/uppdraget.

Mentorix ordnas vartannat år för anställda och vartannat år för förtroendevalda inom förbund och centralorganisationer.

Mentorskapsprogram för förbundens anställda 2025

Jobbar du inom civilsamhället? Vill du utvecklas i ditt arbete? Vill du få stöd, pepp, inspiration och ett bollplank från någon med erfarenhet från organisationsvärlden? Har du en konkret del av erksamheten du vill utveckla? Eller söker du efter din roll inom organisationen? Frågorna kan vara olika, men om du tror att en person med mer erfarenhet av dig kan vara till nytta är Mentorix för dig.

Vem kan söka?

Anställda inom finlandssvenska förbund och centralorganisationer kan ansöka om att få en mentor via Mentorix. Att delta i mentorskapsprogrammet är gratis för medarbetare inom Förbundsarenans medlemsorganisationer.

Personer som jobbar inom andra organisationer kan ansöka om en plats i programmet och tas med i mån av möjlighet, deltagaravgiften är 300 euro (i avgiften ingår matchningsprocessen och de gemensamma träffarna i programmet, träffar med mentorn på egen bekostnad).

Som mentor fungerar personer med erfarenhet av att vara anställda inom finlandssvenska förbund och centralorganisationer samt vid behov övriga personer med lämpliga erfarenheter och kunskaper. Mentorerna väljs utgående från adepternas behov och önskemål.

Vad innebär ett mentorskap?

  • Mentorskapet är en förtrolig relation, där en erfaren och kunnig person, en mentor, ger yrkesmässigt stöd till en person som vill och har förmåga att utveckla sig, en adept.
  • Målet med mentorskapet är att adepten utvecklas i sitt arbete och som människa och det grundar sig alltid på adeptens behov och önskemål.
  • Det är fråga om att förmedla erfarenheter, synpunkter och kunnande.
  • Mentorskap är en form av utveckling av det personliga ledarskapet.

Adept

  • Mentorskap är en metod för aktiva personer som vill utveckla sig. Adepten i programmet är en person som strävar efter personlig utveckling och till det är villig att ta stöd av en mera erfaren person.
  • Adepten får hjälp med att skapa klarhet i sina mål med arbetet, stöd i sin roll som förbundsanställd och en möjlighet att utveckla sig själv.
  • För att kunna delta i programmet måste du binda dig till processen och redan i ansökningsskedet ha klart för dig varför du vill ha en mentor. Programmet kräver engagemang från din sida, men i gengäld får du stöd i ditt arbete och i din utvecklingsprocess.

Mentor

  • Som mentor har alla något att ge. Att vara mentor är ett bra sätt att dela med sig av sitt kunnande och sin erfarenhet.
  • En mentor är intresserad av att utveckla andra genom att göra sin egen arbets- och livserfarenhet tillgänglig för någon annan.
  • Mentorn får också ut mycket av samtalen med adepten: ny kunskap, färska idéer och impulser för att utveckla sig själv. Mentorn utvecklas genom att utvärdera sina egna erfarenheter i arbetslivet för att kunna stöda adepten.
  • För att delta i programmet måste du kunna binda dig till processen.

Vill du som jobbar i förbund ha en mentor?

Nu kan du ansöka om mentor fram till den 20 november 2024.

Ansök här

Vill du ställa upp som mentor för en förbundsanställd? Läs mer och fyll i formuläret nedan. 

Till formuläret

Mentorskapsprogrammet pågår från januari till juni 2025. Läs mer om tidtabellen via länken nedan. 

Program & tidtabell

Vid ytterligare frågor ta kontakt med verksamhetsledare Mari Pennanen.
 

Sagt om Mentorix:

Jag har blivit säkrare i det jag gör och fått bekräftelse om att jag är på rätt väg.

Har utvecklat mycket på arbetsplatsen under mentorskapsprogrammet; nya arbetssätt, uppföljning av viktiga uppgifter, nya kommunikationskanaler o.s.v.

Förväntade mig en kunnig och professionell mentor att bolla saker med eftersom jag upplevde mig ganska ensam i min arbetsuppgift. Ville också fundera på jobbsökning och framtida yrkesvägar med hen. (Och min mentor var precis så proffsig och erfaren som jag hade hoppats!)

Mentorn har delat med sig värdefulla exempel från karriären, och från ett annorlunda sätt att jobba och annan filosofi. Det har lärt mig se saker från fler synvinklar och gett mig stöd att strukturera mitt jobb på annat sätt och ta mig an nya utmaningar.

Läs mer om Mentorix

73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.
66854_t.jpg

Nu kan du få en mentor via Mentorix

NYHET. Är du förbundsordförande eller styrelsemedlem i ett förbund eller i en centralorganisation? Vill du utvecklas i ditt styrelseuppdrag? Ansök om en plats i mentorskapsprogrammet Mentorix.
66142_t.jpg

Stor nytta av Studieförbundets mentorskapsprogram

NYHET. Från september 2017 till september 2018 pågick Svenska studieförbundets första mentorskapsprogram. Förbundsanställda fick en personlig mentor och utvärderingen visar att deltagarna överlag är nöjda och fick stöd i sitt arbete.